Könyvbemutató

2023.03.12. 18:30

Telis-tele van érdekességekkel a hiánypótló kötet, mely a Jászság vasúttörténetét eleveníti fel

Képes krónika is gazdagítja a mintegy 184 oldalas kötetet.

Illés Anita

A vasúttörténeti kötetet Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe

Fotó: Pesti József

A Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány kiadásában jelent meg Szikszai Mihály-Csajka Gizella-Sándor Antal Vasutak a Jászságban című könyve, mely az első hiteles összefoglalása a jászsági vasutak megszületésének és működésének. A kötetet Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója mutatta be az érdeklődőknek a Hatvan–Jászberény-Szolnok vasútvonal megnyitásának 150 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen.   

– A jászsági vasútvonalak kiépítésével a jász településeket bekapcsolták a magyar gazdaság vérkeringésébe és jelentősen könnyebbé vált a személyszállítás. A könyv a magyarországi vasútépítés történetével kezdődik, majd a levéltári és szakirodalmi források segítségével bemutatja a Hatvan–Jászberény–Szolnok vasútvonal megszületésének körülményeit – ismertette a múzeumigazgató, a könyv szerkesztője. 

Megismerhetjük többek között a Jászság normál és keskeny nyomtávú vasútvonalait, az úgynevezett „jász vasút” létrejöttét, az állomásépületeket, a vasúti hidakat és a vontatójárműveket. Mindezeken túl gazdag fotóanyag, képes krónika idézi fel a jászsági vasútállomások mindennapi életét is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában