Marignane/Szolnok

2023.03.27. 19:38

Megkezdődhet az új Airbus helikopterek fegyverzetének tesztelése

A honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból, melyek a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán fognak szolgálni

Mészáros Géza

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött

Forrás: Magyar Honvédség

Ezen a héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete – számolt be az eseményről hivatalos közösségi oldalán a Magyar Honvédség. Egyelőre még a gyártó vállalat francia szakemberei üzemeltetik a gépet, de már megkapta a magyar légierő felségjelzését és a magyar oldalszámot a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren. A Honvédelmi Minisztérium Állami Légiügyi Főosztály szakemberei kiállították a helikopter típusalkalmassági bizonyítványát, így megkezdődhet a fegyverzet tesztelése.

Mindeközben a HM Állami Légiügyi Főosztálya bejelentette, hogy befejeződött az Airbus H225M típusú közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata is. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában. A Magyar Honvédség szállító helikopter képesség fejlesztése céljából a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül a honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból, melyek a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán fognak szolgálni.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során külön figyelem irányult a helikopter magyar szerkezeti sajátosságaira – a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában