Segítség

2023.03.30. 06:55

Megmentenék a kis húsboltokat: többmilliós támogatást kaphatnak a vállalkozók a Jászkunságban is

Mikrovállalkozásként működő húsboltok nyújthattak be támogatási kérelmet a kormány hentesüzleteket támogató pályázatára. A kiskereskedelemben ugyanis hatalmas problémát okoz az infláció és a magas energiaköltségek, melyek a Jászkunságban is megnehezítették a kisebb üzletek működését.

M. R. E.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Fél kiló csirkemell, fél kiló farhát... mást tetszik-e még kérni? – az udvarias kiszolgálás mellett a választék is szemet gyönyörködtető Szajol egyetlen húsboltjában. Vásárlókból ezért nincs hiány, egymás után érkeznek az egyik hétköznap reggelen. A tulajdonos, Bartáné Mészáros Katalin több mint két éve egyedül viszi a harmincöt négyzetméteres üzletét, több, vármegyei termelőtől szerzi be a jó minőségű, magyar árut.

Az elmúlt egy év nem volt könnyű számára, ezért nyújtotta be támogatási kérelmét a kis hentesüzletek megsegítésére kiírt pályázatra.

– Ez egy jó lehetőség, melyet felkínált a kormány, úgy gondolom, hogy mindenki, aki a kereskedelemben dolgozik, vagy hússal foglalkozik, örül ennek. Arra számítok, hogy amit többletként az utóbbi időszakban kifizettem, valamelyest kárpótolhat ez az összeg. Én csak hústermékekkel foglalkozom, kis mennyiségben ugyan fűszerkeverékeket és savanyúságot árulok, de ez elenyésző. A csirkefarháton, csirkemellen és a sertéscombon hatósági ár van, a termelő cég viszont ezeket nekünk bruttó áron értékesíti. A energiaárak drasztikus emelése miatt ráadásul a villanyszámlám 120-130 ezer forint felett jár, ez korábban 70-80 ezer forint volt. 

A bérleti díj és a járulék szintén megemelkedett, 140-145 ezer forint körül mozog, plusz fizetem a könyvelőt is

– sorolta a kiadásokat. 

Hozzátette, hárommillió forintra nyújtotta be pályázatát, úgy tervezi, ha nyer, akkor kisebb fejlesztésre is juthat végre. 

Bartáné Mészáros Katalin több magyar termelőtől szerzi be a friss húsárut szajoli boltjába. Az elmúlt év nehéz volt üzleti szempontból, ezért pályázott a támogatásra
Fotós: Mészáros János

Kifestetné a boltot, és új járólapot helyezne le. 

Ez majdhogynem a legnagyobb összeg, melyre pályázni lehetett. Egy üzlet ugyanis maximum három és fél millió forintos támogatást igényelhetett. 

Az állam a pályázatra négymilliárd forintos keretösszeget különített el, így országosan akár ezer húsbolt is támogatásban részesülhet. Az elnyert összeget a 2023. január 1 és 2023. december 31. közötti időszakban, vagyis az idei évben felmerülő költségekre lehet fordítani.

Több kritériumnak is meg kellett felelni

A pályázatra olyan egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság jelentkezhetett, mely megfelel bizonyos követelményeknek. Olyan hentesbolt vagy olyan kisbolt nyújthatott be támogatási kérelmet, amely rendelkezik húspulttal. Legfeljebb kilenc embert foglalkoztathat és tevékenységei között szerepel a hús-, húsáru kiskereskedelem. A vállalkozást január elseje előtt nyilvántartásba vették és nem áll felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt , valamint nincs köz-vagy adótartozása.

Egy vállalkozás csak egy pályázatot nyújthatott be, függetlenül attól, hogy hány húsboltot üzemeltet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában