Döntés

2023.03.18. 16:30

Megválik tenyőszigeti telkeitől Rákóczifalva

A bevételt energetikai korszerűsítésre fordítaná az önkormányzat.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az önkormányzat több mint tíz éve jutott hozzá Tenyőszigeten több, a VCSM által kialakított telekhez. A mintegy 800 négyzetméteres portákat nagyon hosszú ideig semmilyen formában nem hasznosította a település, nem húztak fel rá építményeket és növénytermesztést sem folytattak rajta. Lényegében csak időről időre lekaszálták a füvet, más munkát ott nem végeztek.

A korábbi években már történtek kísérletek az értékesítésükre, ám akkor nem jártak sikerrel. 

Mivel az önkormányzatnak továbbra sem volt terve a lényegében fölösleges ingatlanok hasznosítására, így a közelmúltban a testület arról döntött, hogy ismételten megpróbálnak túladni rajtuk, az így keletkező bevételből ugyanis szerettek volna hozzájárulni a közeljövőben tervezett épületenergetikai beruházásokhoz.

– Az elmúlt évben meghirdettük az öt ingatlant, és ezúttal mutatkozott is rájuk érdeklődés – számolt be róla dr. Túróczi Imre polgármester. – Ennek minden bizonnyal két oka lehetett. Egyrészt, mivel a porták üdülőövezetben találhatók, az Alcsiszigeti Holt-Tisza szomszédságában, jó befektetésnek számítanak, be van vezetve a gáz és a villany is. Másrészt a Covid-járvány időszakában az emberek kezdtek ráébredni egy víkendház birtoklásával járó előnyökre.

Az öt meghirdetett porta közül három a Poszáta, kettő a Réti sas utcában található. A Poszáta utcaiakat azóta már sikerült is értékesíteni.

– Volt amelyikre több potenciális vevőt is jelentkezett – árulta el dr. Túróczi Imre. – Meg kellett versenyeztetni őket, nyilván, aki többet ajánlott érte, az kapta meg. A két maradék ingatlant még hirdetjük, fent vannak az önkormányzat honlapján is, de úgy tűnik, lesz azokra is érdeklődés – tudatta a polgármester.

Azt is hozzátette: a Tenyősziget környékén úgy tűnik, hogy kezd beindulni a horgászturizmus, az ottani telkek nagyon jó helyen húzódnak ilyen szempontból. Így bízik abban, hogy az általuk semmire nem használt ingatlanok végre a horgászoknak és a természetben pihenni vágyóknak köszönhetően a klasszikus hobbitelek funkciójuknak megfelelően tudnak hasznosulni.

Megtartják, ami valakiképp hasznosítható

Az önkormányzat az eladandó porták mellett rendelkezik további földterületekkel Rákóczifalva közigazgatási területén belül. Dr. Túróczi Imre polgármester hangsúlyozta, azoktól az ingatlanoktól nem áll szándékukban megválni, melyeket tudnak valamilyen formában hasznosítani, inkább fejlesztésükre törekszik.

Üres portáik is vannak, szórványosan a város szélén, például a temető környékén, de ilyen a hajdani salakmotor pálya helye is. Ezeket a helyi mezőgazdasági termelők használják kaszálónak, állataik legeltetésére. Lényegében a fűért cserébe rendben tartják ezeket a területeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában