Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2023.03.30. 18:40

Negyventonnás tartályokat szállítottak át a Jászkunságon

Túlméretes szállítmány rótta az utakat szerda este vármegyénkben.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Beküldött fotó

A közösségi oldalon is több fotót és videót osztottak meg róla azok, akik látták. Hírportálunk megtudta, hogy megörökített járművek Dunaújvárosban gyártott tartályokat szállítottak Debrecenbe térségünkön át.

A kiadott közútkezelői hozzájárulás alapján a szóban forgó szerelvény 5,4 méter magas, 5,2 méter széles, harminc méter hosszú és negyven tonna össztömegű. A mintegy háromszáz kilométeres útvonalat két éjszaka alatt teszik meg mivel az útvonalon több olyan elem is van, ahol lassabban (körforgalmak, átívelő vezetékek, jelzőlámpák), vagy meghatározott időben (vasúti átjárók) közlekedhetnek. A szállítmány haladását kísérő-, szakkísérő járművek és rendőrségi kíséret biztosítja 

– mondta el érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 

Pécsi Norbert Sándor hozzátette: a szállítmányok elhaladása után a Magyar Közút utóellenőrzést végez az útvonalon, és ellenőrzi, hogy a műtárgyakban nem keletkezett-e a szállítmány közlekedéséhez köthető kár.

– Általánosságban elmondható, hogy minden ilyen és ehhez hasonló szállítást útvonalbejárás és hosszú hetekig, hónapig tartó egyeztetés előz meg, melynek célja a jármű biztonságos, célállomásra történő eljuttatása, valamint a közlekedés egyéb résztvevőinek védelme – folytatta.

A szállítónak minden esetben közútkezelői hozzájárulást kell kérnie társaságunktól, mely a közlekedésbiztonságra vonatkozó, és az út, valamint a műtárgyak védelmét szolgáló előírásokat tartalmaz. Kötelező a kíséret, szakkíséret, a rendőrségi kíséret, ezekkel kell biztosítani az egyéb forgalom kizárását, a jármű biztonságos haladását. A műtárgyaink, útjaink védelmére vonatkozóan gyakran hídvizsgálatot, illetve teherbírás mérést írtunk elő – mondta a szakember.

Ezeken felül előírásokat teszünk a jármű sebességére, a járművön kötelezően elhelyezendő jelzésekre (tábla, lámpa) is. Ezek a rendkívül túlsúlyos, túlméretes járművek, amennyiben útvonaluk autópályát is érintenek, kizárólag éjszaka, kisebb forgalmú időszakokban közlekedhetnek. Az autópályán közlekedésnek azonban vannak korlátjai, mivel sok helyen az út felett átívelő akadályok, így vadátjárók, csomópontok miatt a magas (nyolc méter)  járművek nem közlekedhetnek – részletezte a túlméretes szállítmányokkal kapcsolatos feltételeket Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában