Fejlesztés

2023.03.31. 16:00

Okoszebrákkal előznék meg a baleseteket Jászberényben, három helyszínen is kiépítették a rendszert

A fejlesztés során interaktív játszóeszközt és okospadokat is telepítettek a városban.

Illés Anita

Az 1-es Posta előtt okoszebra segíti a biztonságos közlekedést

Fotó: Pesti József

A gyalogátkelőhelyek mozgásérzékelő rendszerrel és messziről látható fényekkel figyelmeztetik az autósokat az átkelő gyalogosokra. Az okos város projekt keretében megvalósult fejlesztést pénteken adták át. 

Az okos eszközökön alapuló kulturális és közösségi fejlesztés című projektet 2021-ben kezdte el az önkormányzat. A kivitelezés során elsőként egy interaktív szabadtéri játszóeszközt telepítettünk a Margit-szigeten. Ezt már birtokba vették a gyerekek és egyre többen használják. Tavaly két okospadot szereztünk be, az egyik a Margit-szigeten, míg a másik a Lehel Vezér Gimnáziummal szemben lévő Szentháromság téren kapott helyet. A napenergia felhasználásával működő okospadok wifi elérhetőséget biztosítanak és telefontöltésre is alkalmasak 

– részletezte az eseményen Hegyi István. 

A városfejlesztési iroda vezetője elmondta, hogy a városban három helyszínen, az 1-es Posta előtt a 32-es úton, a Bercsényi Miklós Általános Iskolánál és a Nagykátai úton a vasúti átjáró előtt immár okoszebra segíti a biztonságos közlekedést. 

A negyvenmilliós fejlesztéshez az önkormányzat 31,6 millió forint európai uniós forrást nyert pályázaton, a fennmaradó részt pedig önerőből finanszírozta a város. A kivitelező cég részéről Szűcs Alfréd projektvezető az okoszebra működéséről osztott meg információkat. Megtudtuk, eddig több mint 720 helyszínre telepítettek intelligens gyalogátkelőhelyeket, ahol nullára redukálták a balesetek számát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában