Tiltakozó akciót szerveztek

2023.03.10. 11:28

Óriási a felháborodás: a labdapattogás zaja miatt bonthatják el a sportpályákat Cegléden – galériával

Nagy felháborodást keltett Cegléden a két Köztársaság úti sportpálya bezárása. Az önkormányzat a „labdázók” elbontására is kényszerülhet, erre kötelezte ugyanis a települést az ügyben eljáró bíróság. A helyhatóság azonban nem adja fel a pályákért folytatott küzdelmet: a Kúriához fordulnak a döntés ellen.

Hartai Gergely

Csend költözött a közkedvelt pattogtatógrundokra

Forrás: Ceglédi önkormányzat

Fotó: Szokolai Attila

Bírósági ítélet alapján két sportpályát is bezártak a városban, sőt le is kell bontani azokat. Az ítélet szerint egy-egy lakos érdeke és pihenéséhez való joga felülírja a környékbeli gyerekek egészséges életmódhoz fűződő jogát – sérelmezte közösségi oldalán a zárlat tényét a ceglédi városháza.

Az ügy jelenlegi állásával kapcsolatban lapunk felkereste a polgármesteri hivatalt. Szokolai Attila, a hivatal sajtóreferense közölte: mindkét érintett labdázó a Köztársaság úton található, az egyik a városközpontban a tiszti lakóházaknál, a másik a vasútállomás közelében a helyiek által csak „csokiházaknak” hívott lakótömbnél.

Bár önkormányzatunk első fokon pert nyert az ügyben, azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és újabb tárgyalást rendelt el. Már akkor eleget kellett tenni bizonyos lépéseknek. Így az önkormányzat a megoldásra törekedve zárhatóvá tette a pályát és ekkor lett korlátozva a labdázó nyitvatartása, és a kerítésnél is figyeltek, hogy az ne zörögjön. Sajnos ezek sem bizonyultak elégnek, ezért másodfokon folytatódott az ügy, ahol nem a javunkra döntött a bíróság 

– taglalta a referens.

Miután arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélet ellen a Kúriához fordulnak, így harmadfokra kerül majd az eset.

– Várjuk a hivatalos bírósági értesítést a másodfokú döntésről, az abban szereplő bontási kötelezettség végrehajtásának felfüggesztését kéri az önkormányzat. Ezt követően 60 nap áll rendelkezésre arra, hogy a Kúriához fellebbezzünk – tudtuk meg.

A napokban tiltakozó akciót is szerveztek a helyiek a sportpályák bezárása ellen
Fotós: Szokolai Attila
Forrás: Ceglédi önkormányzat

A Fővárosi Ítélőtábla a minap hirdette ki, hogy jogerősen döntöttek a labdázóhelyek sorsáról. A vitás helyzetet az okozta, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő két ingatlanon egy-egy, fémszerkezetű kerítéssel körbekerített, labdajátékokra kijelölt helyet, úgynevezett „labdázót” alakított ki, melyet kezdetben időkorlátozás nélkül vehettek igénybe a sportolni vágyók. A felperesek viszont ezek közelében laknak, és többször panaszolták, hogy a helyszíneken folyó tevékenységgel járó zaj zavarja őket. Emiatt már az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosának is bejelentést tettek. Végül korlátozták a labdázók nyitvatartását, és az egyik esetében gondoskodtak annak nyitvatartási időn kívüli bezárásáról is.

Egyes lakók azonban ezzel nem elégedtek meg, és annak megállapítását kérték, hogy az alperes a labdázók területén folytatott tevékenységgel járó folyamatos zajártalommal birtokháborítást követett el a terhükre. Kérték továbbá, hogy a bíróság kötelezze az alperest a jogsértés abbahagyására, tiltsa el az alperest a további jogsértéstől, és kötelezze az alperest a labdázókat körbevevő fémrács elbontására.

Az önkormányzat ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte. Védekezésében arra hivatkozott, hogy törvényben előírt kötelezettsége elősegíteni az állampolgárok egészséges életmódhoz, testedzéshez, sportoláshoz való jogának érvényesülését, és ezen jogok érvényesülésének elősegítése érdekében lehetőséget kell biztosítania az állampolgárok számára a sportoláshoz és a testedzéshez.

A Kúria döntéséig biztosan zárva maradnak a „labdázók”, de az is könnyen megeshet, hogy le kell bontati a pályákat
Fotós: Szokolai Attila
Forrás: Ceglédi önkormányzat

Az elsőfokú bíróság elutasította a keresetet, ám a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a bíróság ítéletét.

Az elsőfokú bíróság a megismételt eljárásban hozott kiegészített ítéletével megállapította, hogy az alperes birtokháborítást követett el a felperesek sérelmére, és megsértette a pihenéshez és a magánlakás sérthetetlenségéhez fűződő jogukat.

Az ítélet azt is kimondja, hogy az egészséges életmódhoz, a testedzéshez és a sportoláshoz való jogát senki nem gyakorolhatja mások szükségtelen zavarásával, az állampolgárok e jogaik gyakorlása során is kötelesek tartózkodni mások szükségtelen zavarásától. Vagyis, a felperesek még mások egészséges életmódhoz, testedzéshez és sportoláshoz való jogának érvényesülése érdekében sem kötelesek tűrni az egészségügyi határértéket túllépő zajhatást.

Nem érkezett feljelentés a rendőrségre

A problémás helyzet kapcsán arról tájékozódtunk, hogy a közelmúltban kapott-e lakossági bejelentést a rendőrség a zavaró körülmények miatt. Szabóné Berki Bianka, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta: az elmúlt hónapokban nem érkezett jelzés hozzájuk azt illetően, hogy a közelben élők nyugalmát zavarná a sportolás vagy az ezzel járó hanghatások. Jelenleg rendőrségi eljárás nincs folyamatban.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában