Jeruzsálem

2023.03.15. 19:30

Szentföldön jártak a szolnoki zarándokok

Szolnoki zarándokcsoport utazott el március elején a Szentföldre. A maroknyi csapat Krisztus életének és szenvedésének legfontosabb helyszíneit járta be. A különleges utazás kapcsán Gáspár István plébánossal beszélgettünk.

H. G.

A szolnoki csoport Betlehembe is ellátogatott

Forrás: Beküldött fotó

– Ferences szervezésben vettünk részt a közelmúltbeli zarándoklaton, hasonló módon négy éve jártam a térségben – kezdte élménybeszámolóját a belvárosi Szentháromság-templom plébánosa. Gáspár István elmondta, a 2019-es útról hazatérve életre szóló élményekkel gazdagodott, miként a mostani utazás pillanatai is örök emlékek maradnak számára.

Úgy gondolom, legbelül vágyunk arra, hogy életünkben egyszer eljussunk a Szentföldre, és útba ejtsük azokat a helyszíneket, ahol Krisztus is megfordult. Egy-egy ilyen út után ugyanis teljesen másként olvassuk a Szentírást, az evangéliumok történetei sokkal kézzelfoghatóbbá válnak 

– folytatta.

A zarándokok útjuk során eljutottak Betlehembe, a Születés Bazilikájába és Názáretbe is, ahol Jézus felnevelkedett. Ellátogattak továbbá Mária házába, a Genezáreti-tóhoz, a Nyolc boldogság hegyéhez, a Jordán-folyóhoz, a Szent Sír-templomhoz, a Siratófalhoz, a Megkísértés hegyéhez, Jerikóba, valamint a Holt-tengerhez egyaránt.

A zarándokok a Tábor-hegyen nemzeti lobogónkkal fotózkodtak
Forrás: Beküldött fotó

Három éjszakát töltöttünk a Genezáreti-tó partján, onnan csillagtúraszerűen jártuk végig a különféle helyeket, majd újabb három éjszakát töltöttünk Jeruzsálemben, amelynek környékét szintén felfedeztük 

– részletezte az atya, aki szerint a legnagyobb lelki töltetet a Szent Sír-templom jelentette.

– A Golgotán állni, misézni, és Jézus sírjánál ott lenni, mely a legszentebb helye a világnak, életre szóló élményt jelent. Hiszen, mint ismert, itt támadt fel Krisztus. Ezenfelül maradandó emlék a Megváltó szenvedésének fontos színtere, a Via Dolorosa is, ahogyan a Genezáreti-tavon való hajózást sem felejtjük el soha – idézte fel a plébános.

Mint megtudtuk, a zarándoklatot újra megszerveznék, a tervek szerint jövő márciusban utazik ismét a szolnoki csoport.

Azt tapasztaltuk, hogy a koronavírus-járványt követően rengetegen zarándokolnak a térségbe. Mi is így teszünk majd. Jövőre valószínűleg ugyanezeket a helyeket tekintjük meg – zárta szavait Gáspár István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában