Gyérítés

2023.03.09. 20:00

Színültig telt törpeharcsákkal a halászok csónakja a Nagykunsági-főcsatornán

Eredményesen gyérítették a főcsatorna törpeharcsa-állományát a speciális varsákkal.

Kovács Berta

Megtelt a halászcsónak törpeharcsával

Forrás: Beküldött fotó

A tavaszi szezonra befejeződött a Nagykunsági-főcsatorna ökológiai célzatú szelektív halászata. Erre az évre azonban nem ért véget a törpeharcsák gyérítése, a csatorna őszi leeresztését követően még folytatódik a munka – tudtuk meg Donkó Pétertől, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatójától.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 7-én megkezdte a csatorna nyári vízszintre való feltöltését, így a gyérítést már nem lehetne hatékonyan végezni. Részint emiatt, részint a napokban kezdődő haltelepítések miatt  a halászat itt egyelőre véget ért.

A varsákat március 8-án szedték fel a Nagykunsági-főcsatornából. A halászeszközökből ez alkalommal 1400 kilogramm törpeharcsa került elő, ezzel együtt a csatornából idei évben összesen 2060 kilogramm tüskés úszójú halat sikerült eltávolítani. A halakat a megbízott halászok eltávolították a területről.

A következő időszakban a Tiszán kezdik meg az ökológiai halászatot, melynek célja a folyó busaállományának megritkítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában