Tájékoztatás

2023.03.01. 14:00

Takarékos és tartalékos lesz idén a hagyományos szolnoki csata hadijáték

Kevesebb ágyú és ló lesz jelen az idei csatán.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc polgármester (balról) és Udovecz György szervező a részletekről beszélt a sajtónak

Fotó: Mészáros János

Az időjárás, valamint a Tisza magasodó vízállása is befolyásolhatja akár a helyszínt, akár az esemény megrendezésének naptári időpontját, jelentették be szerdán a szolnoki csatát felelevenítő hagyományőrző esemény beharangozó sajtótájékoztatóján. A március 4-én 15 órakor kezdődő esemény részleteiről Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György rendezvényszervező, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke beszélt.

Élő hadtörténelem Közép-Európa szívében címmel immáron huszonhetedszer rendeznék meg a jászkunsági vármegye székhelyén a szolnoki csatát. A hagyományőrző hadijáték az „első nemzeti forradalom és szabadságharc” tavaszi hadjáratának 1849. március ötödikei szolnoki ütközetének állít emléket, mikoris a magyar honvédek a Zagyvába szorították az osztrák császári ellenséget, és számos hadifoglyot is ejtettek. Az idei hadakozást megelőzően napközben, különböző helyszíneken koszorúzásokat is tartanak.

A polgármester és az alapítványi elnök elmondták, a tervek szerint a város idén is megtartja a hadijátékot. Ezen több mint száz, magyar és lengyel hagyományőrző vesz részt, ám ezúttal „takarékosabb” felszereléssel, azaz kevesebb ágyúval és lóval. A programot a Tisza-parton vagy a Kossuth téren rendezik meg. Ugyanakkor felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy kövessék az ezzel kapcsolatos híradásokat, melyek a pontos helyszínre és időpontra vonatkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában