Különlegesség

2023.03.02. 15:30

Történelmi dokumentummal gazdagodott a szolnoki helytörténet

Szalay Ferenc elmondta, a dokumentumnak méltó, a nyilvánosság számára is elérhető helyet keres.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc polgármester (balról) vette át a százhuszonnégy éves dokumentum-különlegességet Udovecz György hagyományőrzőtől

Fotó: Mészáros János

Az 1849-es szolnoki csatát felelevenítő történelmi hadijáték március 4-re tervezett megrendezéséről szerdán tartott sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György, a hagyományőrző fesztivált szervező Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke. A tájékoztatót megelőzően a civil szervezet vezetője egy igen különleges és helytörténeti szempontból is értékes dokumentumot adományozott szervezete nevében a város számára, melyet Szolnok első embere vett át.

A dr. Kőrösy Lajos akkori helyettes polgármester aláírásával jegyzett élénk piros színű „Hirdetmény” 1899-es dátummal van ellátva. A több mint százesztendős, kuriózumnak számító felhívás a kiszolgált, obsitos honvédeket vette célba: „Közhírré tétetik, hogy jelentkezni köteles minden katonailag kiképzett népfelkelő, azokat sem véve ki, kik a népfelkelési szolgálat alól ideiglenesen fel vannak mentve!”. 

A kötelezvény 1899. október 19-től 21-ig reggelente a városház udvarára kéreti be a „népfelkelő” jelzővel illetett, 1857 és 1867 között született, Szolnokon élő vagy „csak” lakó tartalékos katonákat összeírásra. 

A „Hirdetmény” tartalmának komolyságát jelzi, miszerint: „A jelentkezést elmulasztók érzékeny pénzbírásággal fognak megbüntettetni!” – áll a közleményben.

Szalay Ferenc polgármester a város nevében megköszönte Udovecz Györgynek a helytörténeti relikviát, s mint mondta, annak méltó, a nyilvánosság számára is elérhető helyet keres.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában