Ajánló

2023.03.24. 12:07

Vegyes programokkal készülnek hétvégén a Jászkunságban

Érdekes előadások, kiállítások, de kolbászöltő vigadalom is várja a kikapcsolódni vágyókat hétvégén a Jászkunságban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Huszár Márk

Péntek:

Szolnokon hétvégén is folytatódnak a csütörtökön kezdődő Internet Fiesta programjai a Verseghy Ferenc Könyvtárban. Délután 16 órától kezdődik a Szolnoki Kalendárium, Múlt nélkül nincs jövő című előadás Bauer István magángyűjtő tolmácsolásában.

Jászapátin Korty a végtelenbe címmel délután 17 órától kezdődik könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben, ahol Molnár G. Krisztina verseskötetét, valamint a könyv illusztrációit készítő Zilai Gabriella tűzzománc képeit és olajfestményeit ismerheti meg a közönség. A kiállítás április 21-ig tekinthető meg.

Mezőtúron egészen vasárnapig még látogatható a kedden megnyílt Kárpát-medence arcai című tárlat a Kossuth Lajos téren. Az ingyenes köztéri kiállítás célja a nemzeti összetartozás erősítése.

Szombat:

Mezőtúron már reggel 8 órától érkezhetnek a versenyen résztvevő csapatok a II. Kolbászkészítő Vigadalomra, melynek megnyitója 9 órakor kezdődik a Petőfi téren. A kolbásztöltő verseny ideje alatt zenés műsorok, ismert fellépők szórakoztatják majd a közönséget egészen az esti órákig.

Szolnokon metszési bemutatót tart a Bereczki Máté Gazdakör reggel 9 órától, dr. Balla Tibor Szandaszőlősön álló, Kiss János út, 82/a szám alatt található kertjében. Az esemény nyílt, bárki betekintést nyerhet a metszés fortélyaiba.

Ugyancsak a vármegyeszékhelyen a Verseghy Ferenc Könyvtárban minden a franciákról szól majd ezen a napon. A Frankofón matiné, azaz „Versek és dalok határok nélkül” francia nyelven, középiskolás diákok előadásában délelőtt 10 órától kezdődik. A Jászkun-Picard Baráti Körök Egyesülete és a Szolnoki EuropeDirect szervezésében bemutatkozik az Auguste Escoffier Tanítványai gasztronómiai világszervezet szolnoki székhelyű magyar képviselete. A Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány jóvoltából pedig francia, picard népijátékokat is megismerhetnek az érdeklődők. A rendezvényen, melynek fővédnöke Claire Legras francia nagykövet, részt vesz Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Nagykövetség kulturális és együttműködési tanácsosa, a Francia Intézet Igazgatója, valamint Laurent Aguera, a Nouvelle Gazette de Hongrie főszerkesztője is.

A Hild Viktor Városi Könyvtárban közben sorjáznak majd a programok az Internet Fiesta keretében. Délelőtt 10 órától Utazóklub kezdődik Peru-Az inka kultúra nyomában címmel Kókai-Vigh Judit előadásában. Ezt 14 órától az Önellátó gazdálkodás, a bevásárlás nélküli élet című előadás követi Sipos Mihály, családi ökogazdász tolmácsolásában. Végül 15.30-tól bemutatkozik a Specu vagy Ládafiak vagyis a kézműves, egyedi termékeket előállító Szolnokon és környékén működő közösség A tudatos élet közössége című előadással.  

Szolnokon Alkotás-avató futást szervez a Szandai Futóklub. A gyülekező 14.10 perckor kezdődik a szandaszőlősi Lengyel Antal téren, ahonnan a futók 14.30-kor indulnak a Beke Pál halomhoz, ahol 15 órától kezdődik Attila király faragott szobrának ünnepélyes felavatása. A szoborállítás mellett a rendezvényen még három eseményt ünnepelnek, a Gyümöcsoltó Boldogasszony, a tavaszi nap-éj egyenlőség, és az „Új kor” kezdetének ünnepét. 

Este 18 órakor a Belvárosi nagytemplomban, A Bach mindenkinek fesztivál keretében Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész előadásában az Ötödik Evangélistaként is emlegetett Johann Sebastian Bach orgonaműveiben gyönyörködhetnek az érdeklődők. A híres Passacaglia és más Bach művek mellett a koncerten elhangzik majd Liszt Ferenc Bach tiszteletére írott egyik műve is.  

Martfűn délelőtt 11 órától nyílik a Színek hullámain című kiállítás a Martfűi Napraforgók Foltvarró Szakkör munkáiból a művelődési házban. A tárlat április 16-ig látogatható az intézmény emeleti nagytermében.

Vasárnap:

Szolnokon reggel 9-től délután 13 óráig a bábozás jegyében várja a Zsibongóba a családokat az Aba-Novák Agóra. Délelőtt 10 órától az Aranyszamár Bábszínház Békakirály című előadása tekinthető meg az intézmény kamaratermében. Az eseményen bábtáncoltató kiállítás, és kézműves foglalkozások is szórakoztatják a legkisebbeket a multifunkciós térben. A belépés 3 éves korig ingyenes.

A művelődési központ földszintjén mindeközben délelőtt 10 órától jótékonysági ruhavásár kezdődik, mely délután 15 óráig tart. A ruhákat minimum 1000 forintért lehet megvásárolni, a teljes bevételt az SMA-betegséggel küzdő kisfiú, Galó Tomi gyógyítására fordítják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában