Szűrővizsgálatok

2023.04.03. 17:25

Ismét az egészség kerül középpontba Szolnokon, számos programmal várják a lakosokat

Az idei Tisza Szívvel Szolnokért díjmentes lakossági szűrőprogramról tartott hétfőn sajtótájékoztatót a városházán Szalay Ferenc polgármester, Piroska Miklós, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet igazgatója és dr. Mózer Erzsébet, a kórház vezetője.

Köllő Judit

A programokkal kapcsolatban megszólalt dr. Mózer Erzsébet (balra), Szalay Ferenc (középen) és Piroska Miklós is

Fotó: Nagy Balázs

– Az elmúlt 13 év vonatkozásában évente több mint 3500 fő jelent meg a szűrővizsgálatokon – mondta a sajtóeseményen Piroska Miklós, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet igazgatója. 

– Bízom benne, hogy ez a szám az elkövetkezendő években növekedési tendenciát mutat majd. Idén is összesen tizenkét szűrési program valósul meg a város különböző helyszínein, melyre nagy igyekezettel készülnek munkatársaink is, éppen ezért szeretném megköszönni az összes egészségügyi dolgozónak azt a fáradhatatlan és szorgalmas munkát, amit ennek a programnak a kapcsán végeznek.

A rendelőintézet igazgatója azt is kiemelte: az egyéni felelősség fontosságára is fel kell hívni a figyelmet, hiszen mindnyájan felelősséggel tartozunk az egészségünkért.

Az eseménysorozat április 11-én, kedden a „Beszélgessünk, de hogyan?” című előadással veszi kezdetét az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

– Ebben az évben valamelyest szerettünk volna eltérni a megszokott gyakorlattól – vette át a szót dr. Mózer Erzsébet, a Hetényi Géza Kórház rendelőintézetének vezetője. 

– A nyitóprogram előadásaiban ezúttal két nagyon fontos témát boncolgatunk. Az egyik egy olyan betegségről szól, ami a mindennapi életünkben jelen van, mégis oly’ keveset tudunk róla. Ez nem más mint a demencia. Alig akad olyan család, ahol ne ismernék ezt a betegséget. Éppen ezért fontosnak tartjuk hogy minél többet beszéljünk róla, hiszen egyedül a mihamarabbi felismeréssel lassítható ez a folyamat. A másik előadás a türelemről és a kommunikációról szól majd.

Tavaly is számos érdeklődő élt a vizsgálatok lehetőségével. Várhatóan idén is sokakat vonzanak majd a programok
Fotós: Nagy Balázs

A Tiszta Szívvel Szolnokért betegségmegelőző lakossági szűrővizsgálati program személyre szabott tanácsadással, szakorvosi és szakápolói részvétellel történik. Április 15-én pedig a „Mozogj Tiszta Szívvel!” elnevezésű akció keretében túrázással, kerékpározással és futással folytatódik a Széchenyi Parkerdőben.

– Szűrőprogramok nélkül 50 év felett igen komoly kockázata van az életnek, éppen ezért az ilyesfajta megmozdulásokkal próbáljuk felhívni az emberek figyelmét az egészség megóvására és fontosságára – fejtette ki a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester.

Idén tizennegyedik alkalommal szervezik meg a szűrőprogramot

A hagyományokhoz híven mindennap más helyszínen várják az érdeklődőket a rendezvénysorozat keretében. A nyitónapon, április 11-én az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartanak előadásokat és szűréseket. Ezt követően a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolában, később a Széchenyi Zöld Házban, végezetül pedig a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is várják az érdeklődőket. A tizennegyedik alkalommal megszervezett programokon lehetőség adódik többek között díjmentes szív- és érrendszeri rizikó szűrésre, dietetikai tanácsadásra, látásélesség vizsgálatra vagy nőgyógyászati rákszűrésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában