Senki többet, harmadszor!

2023.04.27. 11:25

Már tízezrekért telket vehetünk, ha árverésen licitálunk rá

Az utóbbi években igencsak megemelkedtek az ingatlanárak. Bár a családok számára például idén is elérhető a csok, nem mindenki tud élni különféle kedvezményekkel. Egy ház vagy lakás megvásárlásához többnyire mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ám szerencsés esetben meglepően olcsón is hozzájuthatunk ingatlanhoz, ha árverésen licitálunk rá.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Aki az aktuális lakáspiaci árak alatt szeretne ingatlanhoz jutni, annak érdemes a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) árverési oldalain közzétett hirdetményeket böngésznie. 

Az MBVK weboldalán jelenleg 2665 elektronikus ingatlanárverési hirdetményt találunk. A licitálásra kínált ingatlanok közül 201 található Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén. 

Akinél csak az alacsony ár a mérvadó, az igen olcsón is talál licitre kínált üres portát vagy lakóházas ingatlant, ám érdemes előtte alaposan tájékozódni, mivel ezek közül többet haszonélvező hasznosít vagy társtulajdonos lakik benne. 

Így például találunk ugyan belterületi telket 50 ezer forintos kikiáltási áron is Kunmadarason, ám ezzel a portával egyelőre nem sokat tudna kezdeni az az új tulajdonos, aki leendő otthonát szeretné itt felépíteni, mivel holtig tartó haszonélvezeti jogokkal terhelt. Ugyanitt 70 ezer forintért olyan portát is kínálnak, amin lakóépület is áll, ám ugyanazon okokból szintén nem lehetne beköltözni. 

De beköltözhető ingatlant is kifoghatunk alacsony áron: 189 285 forint kikiáltási áron Fegyverneken licitálhatunk udvaros, 45–50 négyzetméter alapterületű földszintes vályog lakóházra. Felújítási költségekkel azonban számolni kell: a 70–80 éves épület nem túl jó állapotú, alapozás nincs, van viszont vezetékes víz, villany, csatorna és egy melléképület is. 

Legdrágábban Abádszalókon árvereznek most, 162 négyzetméteres, jó állapotú, vályogfalú, bár szigetelt ingatlant, mely 5 szobával, konyhával, 3 fürdőszobával és egyéb 3 helyiséggel rendelkezik. Kiki­áltási ára 27 069 000 forint, és azonnal beköltözhető. 

Ha a vármegyeközpontban keresünk lakást, idén csalódnunk kell, Szolnokon jelenleg nagyon csekély a kínálat. Például egy Botond utcai, 382 négyzetméter összterületű ingatlan 84 négyzetméter alapterületű, közművesített, közepes állapotú lakóépülettel megvétel után ugyan rögtön beköltözhető, ám kicsit komplikálja a helyzetet, hogy a különböző tulajdonrészekre külön-külön kell licitálni. Az egyes hányadokat 8 920 000, 8 920 000 és 4 460 000 forint kikiáltási áron hirdetik. 

Társasházi öröklakást a Jubi­leumi téri toronyházban is hirdetnek, első ránézésre nagyon vonzó 750 000 forinttal meghirdetve. Ám ez csak a lakás 1/4 tulajdoni hányadára vonatkozik, a lakást haszonélvezeti jog terheli, a társtulajdonos benne lakik. 

A vidéki településekkel tehát jobban járunk, de legyünk körültekintőek a feltűnően alacsony áraknál: van, hogy több tulajdonosa van a háznak és a különböző hányadokra külön-külön lehet licitálni! 

A legtöbb ingatlant jelenleg Törökszentmiklóson árverezik, itt 16 hirdetményből válogathatunk. Újszászon 12, Kunmadarason 9, Tiszaföldváron 8 ingatlan szerepel a listán. Jászapátin, Jászladányban és Fegyverneken 7-7 ingatlant hirdetnek, Kisújszálláson 6-ot, Karcagon, Mezőtúron és Tiszaburán 5-5 ingatlant hirdetnek árverésre. A többi településen ennél kevesebb házra, portára licitálhatunk, de van település, ahol egyet sem találunk jelenleg. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar árverési oldalán ingyen tájékozódhatunk a hirdetmény érvényességéről, az eljárás menetéről. A licitáláshoz azonban be kell regisztrálni, ami 6000 forint ráfordítást jelent.

A ház állapotának is járjunk utána!

Ingatlanszakemberek arra figyelmeztetnek, hogy járjunk utána, milyen a kiszemelt lakás, ház műszaki állapota, másrészt a jogi státusza, van-e haszonélvezője, aki miatt esélyünk sincs egyelőre beköltözni, s annak is, milyen terhei vannak az ingatlannak. Érdemes a közüzemi tartozásoknak is utánanézni, mielőtt megvennénk a leendő lakóhelyet, mert ez utóbbi esetében is érhetik komoly meglepetések az embert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában