Galériával

2023.04.17. 17:00

Szolnok történetének sötét időszakára emlékezett a város – videóval

A holokauszt szolnoki áldozataira emlékeztek hétfőn délelőtt a belvárosban. A résztvevők a helyi botlatóköveknél is lerótták tiszteletüket.

Hartai Gergely

A vármegyeszékhely életében is sötét időszak volt 1944 júniusa

Fotó: Nagy Balázs

A holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából hajtott fejet a város a második világháború idején elhurcolt zsidók emléke előtt. Az önkormányzat, a pártok és más helyi szervezetek, valamint iskolák képviselői hétfőn a szolnoki Hild János téri emlékkőnél, az egykori gettó helyszínén gyűltek össze.

A program megnyitóján elhangzott: az 1944-es német megszállást követően – a csendőrség hathatós közreműködésével – összeterelték a zsidókat. Szolnokon is létre kellett hozni egy gettót, amelyet először a Liget út környékén alakítottak volna ki, ám ez ellen az ott élők tiltakoztak.

 

Ezt követően jelölték ki azt a területet, ahol most a Pelikán szálló és a Baross út 1. szám alatti épület áll. Végül kerítést emeltek a létesítmény köré, körülbelül 1200 embert zsúfoltak itt össze. Az akkori épületek közül egy ma is áll, a Jászkürt utca 5. szám alatti ház...

– A vármegyeszékhely életében sötét időszak volt 1944 júniusa – kezdte emlékező beszédét Róna Tamás. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közép-Magyarországi Területi Csoportjának főrabbija elmondta, a hónap végén két vasúti szerelvény indult el a városból, az egyik Strasshofba, a másik pedig Auschwitz-ba tartott.

Ez azt jelentette, hogy a szolnoki hitközség mintegy fele, a helyi polgároknak pedig körülbelül hatszáz tagja már sosem térhetett haza. Az emberi gonoszság elvette az életüket

– fogalmazott a főrabbi.

Az emlékezők menete ezután a zsinagóga épületébe, a Szolnoki Galériába indult, ám útközben a belvárosi botlatóköveknél is megállt. Az egyik ilyen „emlékpont” Gombos Imréé volt, aki Jászapátin született, 25 éves korában költözött Szolnokra. Itt később egy paplangyártó üzemet alapított. Mint megtudtuk, Gombos Imre a mauthauseni koncentrációs táborban halt meg, ahová 1945 tavaszán került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában