Szoljon podcast

2023.04.15. 17:03

Szolnokon százak álltak oda kutyáikkal a rajthoz, hogy összefogjanak Csengéért

Mintegy ötszázan gyűltek össze szombaton délelőtt a tiszaligeti városi sportcsarnok előtt. A Szolnoki kutyagolás nevű közös futás négy, illetve két kilométeres távját kutyával, egyedül vagy csapatban egyaránt teljesíthették a résztvevők. A jótékonysági akció nevezési díjaiból befolyt összeget egy leukémiából felgyógyult lány, Csontos Csenge további gyógykezelésére fordítják majd.

Hartai Gergely

Kutyacsaholástól volt hangos szombat délelőtt a szolnoki Tiszaliget

Fotó: Kiss János

– Csengét korábban nálunk, a debreceni központban kezelték. Mivel tudtam róla, hogy nagyon szereti a kutyákat, arra kértem őt, hogy próbáljon meg Szolnokon egy kutyás futást szervezni. Először nem volt vevő a dologra, ám egy kis rábeszéléssel elvállalta – beszélt hírportálunknak a kezdeményezés hátteréről a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja. Hetey Attiláné elmondta, óriási öröm számára, hogy várakozáson felüli létszámmal indulhat el a kivételes célt szolgáló futás. A kezdeményezésre ugyanis több százan jöttek el.

– Rengetegen fogtak össze a nemes cél érdekében. A városvezetés, a sportközpont, barátok, osztálytársak és családok mind-mind az ügy mellé álltak. A nevezési díjakból befolyt összegből Csenge további rehabilitációját segítjük.

Hetey Attiláné arról is szót ejtett, hogy végig a programon marad, sőt, a futók célba érkezésekor többedmagával fogadja őket. 

Velem lesznek a még kezelés alatt álló gyermekek is, ők adják át a résztvevőknek az érmeket 

– fogalmazott a kuratórium tagja.

A jó cél invitálta futásra a szolnoki Danyiné Veszeli Orsolyát is, aki érdeklődésünkre elmondta, a két kilométeres távot teljesíti a programon. 

– Magam is igyekszem egészségesen élni, sportolni, emellett három gyermekem van, így különösen fontos számomra a beteg gyermekek, fiatalok támogatása – részletezte a hölgy.

Nagyon jó látni, hogy ennyi ember gyűlt itt össze. A futás a testmozgás alapvető eszköze, mely kiválóan szolgálja az egészséges életmódot. S ha mindezt összeköthetjük valamilyen jótékony akcióval, az különös varázst ad ennek a sportnak. A mai nap pedig éppen erről szól 

– vette át a szót a Szolnoki Sportcentrum evező szakosztályának versenyzője. Furkó Kálmán, mint mondta, a négy kilométeres szakaszra nevezett.

A városi sportcsarnok elől induló közös futást Szalay Ferenc polgármester köszöntője nyitotta meg. Hangsúlyozta, az efféle események mutatják meg igazán azt, hogy az itt élő közösségnek mekkora ereje van. A városvezető egyúttal bejelentette, hogy az önkormányzat finanszírozza Csenge nyár végéig tartó gyógykezelésének költségeit.

A megnyitón ezt követően a Szolnoki Sportcentrum igazgatója osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. 

– Csenge a röplabda szakosztályunk tagja, és nagy büszkeség számunkra, hogy ilyen sportolókat tudhatunk a sorainkban – mutatott rá Rózsa József, hozzátéve, hogy a délelőtti futásra mintegy kétszáz sportiskolás látogatott el.

Felépült a súlyos betegségből 

A rendezvényen elhangzott, hogy Csontos Csengénél tizenöt éves korában állapították meg a leukémia egy igen ritka és agresszív típusát. A fiatal lány azonban felgyógyult a súlyos kórból. Nem a leukémia miatt került kerekesszékbe, hanem egy gerincbe adott injekciónál sérült meg a gerincvelője. Ám amíg a kórral küzdött, szó sem lehetett arról, hogy a lábra állításával foglalkozzanak a szakemberek. Most viszont, hogy Csenge már meggyógyult, elindulhatnak a szükséges kezelések. Ezekre gyűjtöttek a szombati sportos megmozduláson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában