Fejlesztés

2023.04.13. 14:03

Testkamerákkal veszi fel a harcot a szemetelőkkel a szolnoki közterület-felügyelet

Az illegális hulladéklerakás visszaszorulását várják a Szolnok Városi Közterület-felügyeletnél történt fejlesztéstől. Munkatársaik testkamerával rögzíthetik az esetleges szabálysértéseket, emellett a vármegyeszékhely számos pontján mobilkamerák örökítik meg azokat, akik a tilosban járnak.

Rimóczi Ágnes

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a testkamerákat, melyeket a közterület felügyelők kapnak

Fotó: Mészáros János

Visszatérő probléma a vármegyeszékhelyen is a szemetelés, a hulladékok illegális elhelyezése.

– Az elmúlt években nagyon sok problémát okozott mindez a városüzemeltetésben, s ezeket az eseteket viszonylag ritkán sikerült tetten éréssel igazolni. Mindez ráadásul nemcsak esztétikai, hanem komoly anyagi kérdés is, az önkormányzat ugyanis a költségvetéséből több tízmillió forintot költ arra, hogy eltűntesse és megfelelő helyre juttassa a hulladékot – hangsúlyozta Fejér Andor.

Szolnok alpolgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott, a közterület-felügyeletnél, az NHSZ szakmai és anyagi támogatásával tavaly megkezdődött műszaki fejlesztés egy fontos lépés, mellyel gyakoribbá tehetik a tettenéréseket és visszaszoríthatják az illegális hulladéklerakást.

Szabó Zoltán, a Szolnok Városi Közterület-felügyelet vezetője (balról), Lits László az NHSZ ügyvezetője, valamint Fejér Andor alpolgármester sajtótájékoztatón beszélt a testkamerák hasznosságáról
Fotós: Mészáros János

– A közterületfelügyelet munkatársai testkamerákat kaptak, melyekkel lehetővé válik a dokumentálás. Úgy gondoljuk, hogy ez az az irány, amivel hatékonyabbak lehetnek az illetékes kollégák. Továbbá reméljük, hogy ezáltal vissza tudjuk szorítani az illegális szemetelést a város szennyezett pontjain, környezetünk élhetőbb lesz, hosszú távon pedig költségvetési megtakarítást is jelenthet ez a városunknak – emelte ki az alpolgármester.

A fejlesztésben komoly részt vállal az NHSZ, ahogy Lits László a társaság ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: ebben a témában a zéró tolerancia elvét vallják, s minden támogatást megadnak az önkormányzatnak és a közterületfelügyeletnek.

A testkamerák bizonyító erejű felvételeket készítenek
Fotós: Mészáros János

– A testkamerákat a Csikkmentes Szolnokért kampány keretében adtuk át, reméljük, hogy ennek köszönhetően a buszmegállókban visszaszorul a dohányzás, s legfőképpen a csikkek eldobása. Fontos, hogy az összeg, amit eddig a hulladékok elszállítására fordított a város, az ne nőjön tovább – hangsúlyozta Lits László.

Ezekben bízik a Szolnok Városi Közterület-felügyelet vezetője is. Szabó Zoltán rámutatott, eddig is folyamatosan együtt működtek az NHSZ-szel, remélik, a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben kevesebb illegális hulladékot kell majd eltávolítaniuk a közterületekről. 

– A kollégák belterületi szolgálatot látnak el, nagy segítség, hogy a szemetelést a kamerákkal tudják dokumentálni, de természetesen más intézkedések során is használják majd és a védelmükre is szolgál – emelte ki Szabó Zoltán.

Más-más helyszínre kerülnek a mobilkamerákat

A napokban közel húsz mobilkamerát helyeztek üzembe Szolnokon.

– Jelzések alapján feltérképeztük a szemetelés szempontjából legfrekventáltabb helyeket, s ezek alapján tettük ki a berendezéseket. Hogy hol, azt nem árulom el, de annyit elmondhatok, hogy ha valaki ma lát egy kamerát, a jövő héten már nem biztos, hogy az ott lesz. Az a célunk ezzel, hogy ne legyen kiszámítható a kamerák helye, hiszen így nagyobb az esélye a tettenérésnek – hangsúlyozta Szabó Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában