Forráshiány

2023.05.30. 19:49

Anyagi okok miatt kérdésessé vált, lesz-e idén Csángó Fesztivál Jászberényben

A rendezvény költségvetésének mintegy 70 százaléka hiányzik.

Illés Anita

Szűcs Gábor, a Csángó Fesztivál igazgatója a rendezvény pénzügyi hátteréről adott tájékoztatást

Fotó: Pesti József

A Csángó Fesztivál múltja, jelene és jövője címmel tartottak prezentációs előadást a szervezők a minap a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában. A bizonytalan gazdasági környezet miatt kérdéses, hogy ebben az évben meg tudják-e rendezni az ország egyik legpatinásabb folklórfesztiválját, mely összeforrt Jászberény nevével. Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő forrás a rangos kulturális programsorozathoz. 

A sajtónyilvános eseményen Szűcs Gábor, a Csángó Fesztivál igazgatója, a Jászság Népi Együttes vezetője a rendezvény pénzügyi hátterét ismertette. Megtudtuk, hogy tavaly a jubileumi Csángó Fesztivál költségvetésének 73 millió forintos bevételi összegéből már tavasszal rendelkezésre állt mintegy 36 millió forint. Ezzel szemben jelenleg a költségvetés hetven százaléka hiányzik. 

A jászberényi önkormányzattól kapott 10 milliós támogatás mellett pályázati és szponzori forrásokra is számítanak. Ebben a bizonytalan pénzügyi helyzetben az eredetileg tervezett augusztus 8-tól 13-ig tartó időtartamban nem rendezhető meg a fesztivál. Felmerült egy rövidebb, augusztus 10-től 13-ig, vagy augusztus 11-től 13-ig tartó programsorozat ötlete is, de egyelőre minden a támogatások mértékétől függ. Minimum harmincötmillió forint a tervezett költség. 

– A bizonytalanság miatt nem tudjuk lekötni szerződéssel a tervezett közreműködő együtteseket, zenekarokat. Nem tudjuk megrendelni az étkezést, a szállást, a nyomdai munkálatokat, nem véglegesíthetjük az egyéb szolgáltatásokat – mutatott rá a nehézségekre Szűcs Gábor. 

A szervezők bíznak benne, hogy az elkövetkezendő hetekben bővebb információt kapnak a támogatások mértékéről. Június 15-ig döntenek a XXXI. Csángó Fesztivál megrendezéséről. A tájékoztató vendégelőadója, Szigetvári József, a CIOFF Hungary, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke kiemelte többek között a jászberényi folklórfesztivál értékeit, Dudás Dóra, a rendezvény szponzorációs menedzsere pedig a fesztivál marketingstratégiájáról beszélt. 

Pócs János országgyűlési képviselő a napokban egyeztetést folytatott dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettessel, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárával a Csángó Fesztiválról és a Jászság Népi Együttesről, számolt be róla közösségi oldalán a honatya. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában