Programajánló

2023.05.12. 09:00

Az egészség és sport jegyében telnek a hétvége programjai a Jászkunságban

Számos sportrendezvény, túra, kirakodóvásár és érdekes előadások – ezeket kínálják hétvégén a vármegye települései, egyesületei, kulturális intézményei.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

PÉNTEK

Besenyszögön nyílt lovasíjász verseny kezdődik a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület szervezésében reggel 9 órától a lődombon, az esemény ugyancsak 9 órai kezdettel szombaton folytatódik. 

Jászboldogházán délben indul a XXIII. Condors MC Motoros találkozó a helyi strandfürdő területén. A kétnapos esemény ideje alatt számos ismert rockbanda ad koncertet a helyszínen. 

Újszászon délután 15 órától rajtol a Két keréken a természetbe! bringatúra a városi könyvár elől. A 3 órásra tervezett, 11.5 kilométer hosszú túra során a 10 év feletti résztvevők bejárhatják a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet újszászi szakaszát Vidra Tamás tájegységvezető kalauzolásával. 

Kunszentmártonban délután 17 órától Szikszai Anna, a Világgá mentem, majd jövök utazási blog szerzője mesél Törökországról, az ott szerzett tapasztalatairól és átélt élményeiről a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban.

SZOMBAT 

Kuncsorbán reggel 9 órától rajtol a Csorba Kupa futóversenye, a Csorba Trapp. A hagyományőrző, közösségi, kulturális -és sport fesztivál megnyitója 9.30 órakor kezdődik, majd az óvodások műsora után indulnak a különböző vetélkedők, mint rönkhajítás, férfi kispályás futballmérkőzés, teke-foci, főzőverseny. Ezután következnek a színpadi produkciók, este 21 órakor tűzijáték, majd éjfélig tartó diszkó zárja a napot. 

Szolnokon az Auriga Életmód, Rekreációs és Tömegsport Egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából várja a mozgás szerelmeseit a Tiszaligetbe reggel 9 órától. A programsorozat vasárnap 10 óráig tart. A 25 órás rendezvény ideje alatt a tiszaligeti futókörön folyamatosan lehet róni a köröket futva, kocogva, sétálva. 10 órától egy rövid túra indul a Tisza árterére a mocsári ciprusokhoz. 11 órakor megismétlik a 19 év -19 km elnevezésű, Európa-napi kerékpártúrát, mely a helyszínről indul. Az éjszakai futáshoz a futókört kivilágítják.

Anya-lánya napra várja az érvényes könyvtári tagsággal rendelkezőket Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtár, délelőtt 10 órától a gyermekkönyvtárban, ahol Kapcsolódásaink kamaszaink tükrében címmel Tuska Márta coach, tréner, segít eligazodni az ezzel kapcsolatos nehézségekben. Az anya-lánya nap a Művészeti szalonban folytatódik 11 órától, ahol Nőként magabiztosan a munka világában címmel tart előadást Radó Denise Jászai-díjas színművész, érdemes művész, rendező, kommunikációs tanácsadó. 

Mindeközben a Szandaszőlősi Művelődési Házban 10 órától Életmód Expóra várják az érdeklődőket a testi-lelki felfrissülés jegyében. A délután 13 óráig tartó eseményen számos, a témával kapcsolatos előadást, tanácsadást hallhatnak a résztvevők.

Délután 14.30 tól kezdődnek a Hogy élj? Hogy élj! című rendezvénysorozat programjai a Széchenyi városrészben, a Hild Viktor Könyvár előtti téren Puding és Palacsintával, majd táncbemutatóval. 

15 órától indulnak az előadások, melyek a stressz kezelésélről szólnak. Ezután a különböző mozgásformákat is ki lehet próbálni, kísérő programokként pedig kézműveskedéssel, masszázzsal várják az érdeklődőket. A rendezvény a stresszmentes életmódról szól. 

Jászberényben kihívásokkal és élményekkel teli kalandra hív a Zagyva-Hajta Gyalogos Teljesítménytúra, melyet immár harminckettedik alkalommal rendeznek meg. Az erőpróba indítása reggel nyolc és délelőtt 10 óra között folyamatosan történik a LEHEL Termálfürdő és Kemping területéről. Idén három távon, a Zagyva menti séta túra 12, a Zagyva-Bán hegy 16 és a Zagyva-Hajta Teljesítménytúra 28 kilométeres szakaszán lehet indulni. A résztvevők térképet és útvonalleírást kapnak, a túrák útvonalán található ellenőrző pontokból néhány frissítő pontként is szolgál. 

Kunszentmártonban a régi piactéren birkafőző fesztivált tartanak délután 14 órától. A rendezvényre látogatók megismerkedhetnek a régi pásztori élet sajátosságaival. A szervezők ugrálóvárral és zenés programokkal is készülnek.

Berekfürdőn délután 15 órától kezdődik a XXII. Berekfürdői Nemzetközi Nagykun Művésztelep kiállítása a Bodó László Művelődési Házban, a táborban résztvevő neves művészek munkáiból. A kiállításmegnyitón részt vesz Zsanibek Abdrasov, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Hóvári János történész, volt nagykövet is.

VASÁRNAP 

Cibakházán reggel 8 órától kezdődik az Országos Kézműves és Kirakodóvásár a település vásárterén. A Cibaki Vásár közel 200 éves hagyományaihoz hűen május második vasárnapján, idén megújulva, széles kínálattal és vásári forgataggal várja a látogatókat.

Szolnokon, ugyancsak 8 órától nyit a Hild téren a soron következő Helyi Termékek Vására, az Aba-Novák Agóra szervezésében. Az eseményen helyi, térségi, megyei kistermelők, őstermelők, kézművesek portékáiból lehet válogatni.  10.30-tól az Aranyszamár Bábszínház mutat be egy tanulságos bábjátékot a 4 éves kor feletti gyermekeknek. A vásár délután 13 óráig tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában