Gondosóra

2023.05.04. 11:25

Azonnal megcsörrent a telefon a kunszenti házban, amikor nem jött több jel a segélyhívóról

Egy gombnyomás, ami éltet menthet. A Gondosóra programot tavaly év elején hívta életre a kormány, olyan ingyenes szolgáltatást kínálva, amivel az idősek segélykérési szándékukat jelezhetik. Az eszközök egy része már meg is érkezett az igénylőkhöz. A beüzemelésről a kunszentmártoni Szarka családdal beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára mutatja az eszközt

Fotó: Vajda János

Hatvanöt év felettiek és családjaik Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is szép számmal regisztráltak a tavaly meghirdetett Gondosóra programra. Az internet segítségével egy olyan eszközt igényeltek, amellyel egyetlen gombnyomással segélyhívást kezdeményezhetnek. A kunszentmártoni Szarka család az elsők között regisztrált, a gondosórára közel egy évet vártak.

– Képviselőként szerettem volna, hogy működtessünk egy helyi jelzőrendszert, de kivitelezhetetlennek tűnt. Keresgéltem a lehetőséget, hogy mi segíthetne abban, hogy biztonságban tudhassam az egyedül élő édesanyámat, ekkor jött szembe a hirdetés a gondosóráról. Beszéltünk róla és regisztráltam is – elevenítette fel Szarka László.

Ahogy hetvenéves édesanyjáról elmondta, szerencsére nem beteges, de azért előfordult már, hogy rosszul lett.

– Egészséges, de jobb félni, mint megijedni – vallja a fiatalember.

A gondosórát egy csomagküldő szolgálat munkatársa szállította a megadott címre, amikor átvették alaposan átolvasták a tájékoztatót.

– Beállítva kaptuk, csak fel kellett tölteni. Ésszerű a használati utasítás és egyébként is csak három led van rajta, azt pedig leírták, melyik villogása mit jelent – magyarázta Szarka László.

Az eszköz óraként a kézen is hordható, de egy pánttal nyakba is lehet akasztani. A rajta lévő gomb megnyomásával az éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatnak jelezhet az érintett.

Szarka Jánosné ugyan még segélyhívásra nem használta, de mindig magával hordja.

– Mivel elég vékony vagyok a csuklómon nem kényelmes annyira, így a nyakamba akasztottam. Néhány hónappal ezelőtt elfelejtettem feltölteni, csörgött is a telefonom és hívott egy hölgy, hogy tegyem fel tölteni. Azt is megkérdezte, hogy érzem magam, érdeklődött az egészségi állapotomról – mesélte a hölgy.

– Ez egy nagyon jó dolog – tette hozzá határozottan. – Egyedül élek, bármi történik ott van. Ahogy én tudom eszméletvesztésnél azonnal jelez, de ha véletlenül elesek és nem tudok felállni, akkor is kéznél van – sorolta az előnyöket.

A gondosóra karóraként vagy nyakba akasztva is hordható. Szarka Jánosné meg is mutatta az eszközt 
Forrás: Beküldött fotó

Szarka Jánosné szerint sok idős vonakodik a regisztrációtól, elég sok a tévhit a gondosórával kapcsolatban, úgy véli, jó ezeket eloszlatni, hiszen összességében nagy segítség az eszköz.

Biztonságban tudhatjuk szeretteinket

A Gondosóra program célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítség kérési szándékukat. A rendszer éjjel-nappali diszpécserszolgálat és kontaktszemélyek – családtag, szomszéd, barát – bevonásával működik. Ahogy a kezdeményezés honlapján írják Európában egyedülálló, nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető. Az eszköz ingyenesen, egy regisztrációval igényelhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában