Probléma

2023.05.31. 18:25

Burjánzik az agresszív gyalogakác Tiszabő és Törökszentmiklós térségében

Terepbejárást tartottak az inváziós növények uralta ártereken a kormányhivatal, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság szakemberei, és az irtásra szakosodott vállalkozók képviselői a napokban Tiszabő, valamint Törökszentmiklós térségében. Kiderült, az eredetileg gyepes területeket ma már az agresszívan terjedő gyalogakác uralja.

Molnár-Révész Erika

Bejárást tartottak

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Facebook-oldala

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegység-vezetője, a kormányhivatal Természetvédelmi Osztályának szakemberei, valamint több, ilyen jellegű feladatra szakosodott vállalkozó tartott szerdán területbejárást Törökszentmiklós, valamint Tiszabő térségében, ahol jelentősen elburjánzott az utóbbi időben a gyalogakác.

– A gyalogakác egy inváziós faj, amit vissza kell szorítani, különben átformálja a környezetet. Az elmúlt évben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Tiszaroff, Tiszabő, és Tiszabura térségében összesen 4,5 hektár területen irtották az inváziós fajokat, a gyalogakácot és a zöld juhart. Idén nagyobb területen, 7,5 hektáron van lehetőség államilag elrendelt védekezésre. Az Agrárminisztérium finanszírozásában a feladatot a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei irányítják. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Természetvédelmi Osztálya az elmúlt hetekben több, az inváziós növények irtására szakosodott vállalkozót keresett meg az esetleges feladatvégzéssel kapcsolatban – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal. 

Mint írták, a terepbejáráson a szakemberek megtekintették, bejárták az összes helyszínt. Az invazív faj irtása várhatóan heteken belül elkezdődik. Céljuk, hogy őszre visszaállítsák az eredeti állapotot, vagyis, a gyalogakác megjelenése előtti gyepterületet.

Inváziósnak azokat az idegenhonos, természetes elterjedési területükön kívül előforduló, ott megtelepedni képes, és térhódításukkal a természetes életközösségeket veszélyeztető fajokat nevezik, amelyek minden esetben emberi közvetítéssel jutnak el természetes elterjedési területeiken kívülre.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az egyik legjellemzőbb inváziós faj a gyalogakác, amely rendkívül agresszív, veszélyes és kiirthatatlan. Gyorsan terjedő gyökérzete rongálja, lazítja a töltéstestet, megakadályozza, hogy a fű - amely viszont nagyon hatékonyan védi a töltést az áradások elmosó hatásától - gyökeret verjen a területen.

A gyalogakác úszva terjed, milliónyi magva az áradások során mindenhova eljut a töltésen belül. Kirándulókra veszélyes is lehet, hiszen akár 3-4 méter magasra is megnő, ami a tájékozódást szinte lehetetlenné teszi, sűrűjében a szó szoros értelmében elveszhet az ember – figyelmeztetett a kormányhivatal illetékes osztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában