Program

2023.05.13. 19:00

Egy elfeledett hadjárat emlékét elevenítették fel Mezőhéken

Az előadás során részletesen ismertették az akkori hadeseményeket, közöttük Belgrád osztrák-magyar és német csapatok általi elfoglalását is.

Szathmáry István

Pintér István történész részletesen ismertette bő száz évvel ezelőtti sikeres balkáni hadjáratunkat

Fotó: ifj. Pintér István történész

Az első világháború kevéssé ismert eseményeiről, Szerbia és Montenegró legyőzéséről és Albánia 1915-1916-ban történt elfoglalásáról volt szó a napokban tartott előadáson. Fórizs Ágnes polgármester meghívására Mezőhéken tartott előadást és könyvbemutatót Pintér István történész, nemzetőr ezredes, a Gróf Batthyányi Lajos Nemzetőr Szövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nemzetőr Egyesület tisztje, illetve ifjabb Pintér István történész. 

Amint elmondták, míg a nagy véráldozatot követelő 1914-es sikertelen szerbiai hadjáratunknak könyvtárnyi irodalma van, addig a következő évi sikeres hadjáratról lényegesen kevesebbet tud a hazai közvélemény. A most bemutatott kötet is ezt a hiányt igyekeztek pótolni, amihez a Hadtörténelmi Levéltárban történő kutatás mellett magyar, német, orosz, francia, angol, szerb visszaemlékezések, naplók, többek között államfők, miniszterelnökök, tábornokok, diplomaták emlékiratai adtak alapot. 

Az előadás során részletesen ismertették az akkori hadeseményeket, közöttük Belgrád osztrák-magyar és német csapatok általi elfoglalását, majd a hadjárat folytatásaként a Szalonikiben partra szállt Antant erők támogatása hiányában folyamatosan visszavonuló szerb csapatokat üldözését. 

A hadjárat végül Montenegró elfoglalásához, csapataink Albániába történő bevonulásához vezetett, miközben a szerb hadsereg maradványai hajókon menekültek a Balkánról. Minderről keveset tud a hazai közvélemény, s az sem ismert, hogy a hadjárat során több ezer fegyveres albán csatlakozott az osztrák-magyar és német csapatokhoz, miközben Albánia kétharmad része is a monarchia átmeneti fennhatósága alákerült. 

Ma már jók a magyar-szerb kapcsolatok, de a jelen megértéséhez mindenképpen érdemes a száz évvel ezelőtti eseményeket is a maguk valóságában szemlélni, mert mindez már történelem – zárta előadását Pintér István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában