Vizsgálat

2023.05.30. 08:30

Ellenőrzik, mit esznek a jászkunsági gyerekek és idősek

Óvodák, iskolák, idősotthonok menüit ellenőrzik a szakemberek Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében. Az ételeket laborban vizsgálják.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Elkezdődött a közétkeztetési menüsorok célellenőrzése, érzékszervi bírálata Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén. A vizsgálatokat a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának kollégái és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei végzik mobil labor segítségével.
Ahogy azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal közzétette: az ellenőrzés kiterjed az egész vármegye területére, több település iskolai, óvodai konyhájáról, idős otthonokban készített ebédből gyűjtenek ételmintákat a szakemberek, amelyeket azután a jelenleg Szolnokon tartózkodó mobil laborban vizsgálnak meg.

Az élelmiszerek komplex megfelelőségének része az érzékszervi megfelelőség. Erre azért van szükség, mert a műszeres, vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, az érzékszervi megjelenést az összes benne lévő komponens egysége adja 

– közölték az illetékesek, kiemelve: éppen ezért helyeznek nagy hangsúlyt az élelmiszerek érzékszervi vizsgálataira is, melyeket szabvány szerint képzett bírálók végeznek.

Vármegyénkben június 2-ig tart a közétkeztetésből származó ételek érzékszervi vizsgálata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában