Szoljon podcast

2023.05.20. 17:26

Fél évszázados jubileumát ünnepli az idősellátás Jászfényszarun

Ötven éves idén az idősek gondozását szolgáló intézmény Jászfényszarun. Az évforduló alkalmából ezen a héten tematikus programokat szerveztek az idősek otthonában, melynek mindennapjaiba a látogatók „vezetett túrákon” pillanthattak be. A bentlakásos otthonban jelenleg negyvenhat gondozásra szoruló idős embert látnak el családias, nyugodt környezetben.

Illés Anita

Jubileumi ünnepséget rendeztek az idősek otthonában Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

Nagy a nyüzsgés, sürgés-forgás a gondozási központban, ahol ezekben a napokban rendezték meg az 50 éves az idősellátás Jászfényszarun című tematikus programsorozatot. A jubileumi rendezvényt Győriné dr. Czeglédi Márta, polgármester nyitotta meg. 

Az önkormányzat kiemelt fontosságúnak tartja az idősek támogatását. Szeretettel, gondoskodással, figyelemmel és tisztelettel adózunk szorgalmas munkájukért, amit az őket követő nemzedékekért tettek

 – mondta köszöntőjében a városvezető.  

Az idősgondozás helyi története 1973 szeptemberére nyúlik vissza, amikor a Szabadság úton található Pap kastélyban megkezdte működését az öregek napközi otthona. Létjogosultságát a magányos, gondozást igénylő idős emberek magas száma indokolta a településen. Az intézmény történetét, feladatkörének bővülését Folyóné Rimóczi Márta, az idősek klubja vezetője idézte fel az eseményen. 

Fontos mérföldkő, hogy a szociális intézmény 1987-ben a Bajcsy-Zsilinszky út 7. szám alá, a volt egészségház épületébe költözött, ahol 15 fő részére hétfőtől péntekig bentlakással teljes ellátást biztosítottak. Később megteremtették a végleges elhelyezés feltételeit is. Az idősgondozás iránt megnövekedett lakossági igényeket a kis otthon egy idő nem tudta kielégíteni, ezért az épület bővítésére volt szükség. 2015 őszén új, modern, 46 férőhelyes idősek otthonát adtak át. Az önkormányzat önként vállalt feladatként biztosítja az intézmény működését.  

Az átlag életkor egyre magasabb lakóink között, míg 2012-ben és 2016-ban 81 év, addig 2022-ben 83 év volt az ellátottak átlagos életkora. Megfigyelhető, hogy jellemzően a 80-89 kor közötti korosztály igényli az intézményi felvételt. A legfiatalabb beköltöző 58 éves volt, a legidősebb lakó pedig 101 évet élt. Jelenlegi legidősebb ellátottunk augusztusban lesz 100 éves. Az új épület eddigi történetében összesen 160 főt vettünk fel. Míg 2012-ben egy lakó sem volt tartósan ágyban fekvő, addig a mai létszámból tizenhat gondozott fekvő beteg. Sajnálatos tény, hogy az ellátottak között rohamosan emelkedik a demenciával élők száma

 – adott betekintést az otthon működésébe a klubvezető.  

Időközben a gondozási központ feladatai jelentősen bővültek, az idősek ellátása mellett jelenleg többek között a védőnői szolgálatot, a bölcsődét, az idősek klubját, a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálatot működtetik, valamint biztosítják a szociális étkeztetést és a házi segítségnyújtást. Kiss Jánosné, a gondozási központ vezetője 47 éve dolgozik a város idősellátásában. Élménybeszámolójában sok szép pillanatot osztott meg az elmúlt évtizedekből.  

Az ünnepségen az otthon lakói, Bognár Antalné és Peöcz Sándorné szívhez szóló versekkel varázsolták el a jelenlévőket. A tematikus programok keretében „vezetett túrákon”, fotókiállításon mutatták be az érdeklődőknek az idősotthon életét. Óvodások és iskolások látogatásával generációk találkozására is alkalmat adtak, valamint szakmai előadást és családi napot szerveztek.

 

A közösség aktív tagjaként élnek  

Az idősek otthona munkatársai színes programokkal, foglalkozásokkal gazdagítják a szépkorúak mindennapjait. – Úgy érzem, hogy itt mindenki egyformán fontos. Diabéteszes neuropátiában szenvedek, ezért a mozgásom súlyosan korlátozott. A betegségem ellenére megtaláltam a feladatom a közösségben – mondta Gulyás Józsefné Regina néni, akivel a rendezvényen beszélgettünk. 

– Soha nem unatkozom. A lakók érdekvédelmi képviselőjeként meghallgatom a hozzám fordulók problémáit, és amiben tudok, segítek. Nagyon szeretek internetezni, filmet nézni és olvasni, főleg krimit – tette hozzá. Bognár Antalné Ági néni három éve él az idősotthonban. – Jól érzem magam, igyekszem aktívan tölteni a napjaimat. Szívesen veszek részt kézműves foglalkozásokon, tornákon és szabadtéri programokon – árulta el.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában