Szoljon podcast

2023.05.23. 17:25

Gladiátorképzővel és római iskolával is készülnek a Régészet napján Szolnokon

Számos tartalmas programot ígér az idei Régészet napja, melyet ezúttal június harmadikán rendez meg a Damjanich János Múzeum. Nagy Fanni, az intézmény régésze kedden arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy ezúttal is három különböző helyszínen várják a régmúlt korok iránt érdeklődőket. A látogatók előtt megnyitják a Tabáni tájházat, a Szolnoki Galériát és a múzeum Kossuth téri főépületét egyaránt.

Hartai Gergely

Nagy Fanni a Régészet napi programok plakátjával

Fotó: Hartai Gergely

– Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is ingyenes programokkal készülünk a rendezvényre. Újdonság, hogy lesz egy pecsétgyűjtő akciónk, amelynek keretében izgalmas nyereményeket sorsolunk ki. A mostani régészet napja az istenek, ideák, hősök témáját dolgozza fel, és minden korszakot górcső alá veszünk, hogy megnézzük, miként viszonyult isteneihez a múlt embere – avatott be a részletekbe Nagy Fanni régész.

A szakértő, mint mondta, valamennyi kornak megvoltak a saját példaképei, akiket felmagasztaltak, ahogyan minden korban jelen volt valamilyen természetfeletti lény tisztelete is, akiben hittek és akitől jobb életet, termést és időjárást reméltek. A régészet napján arra szeretnének választ adni a szakemberek, hogy féltek-e isteneiktől elődeink, avagy jótevőként gondoltak rájuk.

A Szolnoki Galéria vezetői, Simon Sarolta (balra) és Dobos-Bodonyi Orsolya egy középkori eredetű ostromjátékkal, az Asaltóval várják majd a látogatókat
Fotó: Hartai Gergely

– Most leginkább a római korra fókuszálunk. Kitelepülünk a Kossuth térre, ahol lesz gladiátorképző, de római iskolával is készülünk a gyerekeknek. A Tabáni tájházban pedig római mozaikot lehet majd készíteni. A Szolnoki Galériában délelőtt 9 órakor, a tájházban 10 órakor, a főépületünkben pedig 14 órakor kezdődnek a programok – tette hozzá a régész.

A múzeumban azt is megtudhattuk, hogy a helyszínek sorába az új állandó régészeti kiállítás is bekapcsolódik. A közelmúltban megnyílt kiállításon tárlatvezetéssel készülnek a szervezők, ezenkívül interaktív eseménynek ad majd otthont a mustra. A múzeumi shoppal szemben ugyanis egy pultot helyeznek el, ami a „Kérdezd a régészt!” nevet viseli majd. Ha bárkinek bármilyen kérdése van a régészek munkájával kapcsolatban, az intézmény munkatársa itt, kötetlen formában válaszolja meg azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában