Jászfényszaru

2023.05.29. 11:25

Időkapszula rejtené a különleges névsort a templom felújított toronysisakjában

Helyi civil szervezetek, zenekarok és művészeti csoportok mozdultak meg a nemes cél érdekében.

Illés Anita

Nagyon rossz állapotban van a keresztet tartó faszerkezet a templom tornyán

Forrás: Mindenszentek Plébánia Jászfényszaru Facebook-oldal

Kiss Gábor, Jászfényszaru plébánosa a közelmúltban adománygyűjtést kezdeményezett a római katolikus templom toronysisakjának cseréjére. Tíz évvel ezelőtt, amikor a felújítást követően visszahelyezték a templom keresztjét, fény derült arra, hogy a keresztet tartó faszerkezet a torony csúcsán súlyosan elkorhadt, s emiatt dőlt meg a kereszt – tudtuk meg a plébános felhívásából, mely a jászfényszarui Mindenszentek Plébánia holnapján olvasható.  

Világossá vált, hogy szükség van a toronysisak cseréjére, ezért a jászfényszarui római katolikus egyházközség az önkormányzattal összefogva az elmúlt években többször pályázott, de szinte mindig eredménytelenül. 

Nem adták fel és újra pályáztak, majd 2015-ben, a negyedik pályázaton 15 millió forintot nyertek a templom külső felújítására. Ez az összeg akkor még jelentős részét fedezte volna a költségeknek, de 2023-ban már kevésnek bizonyul.  

– Felkeresve az önkormányzatot és az Egri Főegyházmegyét, mindkét részről a támogatásukról biztosítottak, de azt is megkérdezték, hogy az egyházközség mivel tud hozzájárulni az építkezéshez. A tervdokumentáció elkészült, a hatósági engedélyeket megkaptam, ezeket eddigi tartalékunkból kifizettem. Sajnos a tartalékunkat felemésztik a megemelkedett rezsi költségek, ezért az érsek engedélyével gyűjtést szervezek a templomsisak cseréjére. Minden jó akaratú ember anyagi segítségére számítok, hiszen a templom nemcsak az oda járók, nemcsak a megkereszteltek, de minden itt élő ember „büszkesége” lehet, mivel ez a városunk legrégibb és legnagyobb műemlék épülete. Szándékom szerint, az adományozók névsorát a templomsisakban egy időkapszulában kívánjuk elhelyezni az utókor számára – írta Kiss Gábor plébános. 

Összefogtak a toronysisakjának felújításáért
Forrás: Mindenszentek Plébánia Jászfényszaru Facebook-oldal

A helyi közösségek közül többen is a nemes kezdeményezés mellé álltak. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány kezdeményezésére június 3-án, szombaton 18 órakor a szentmisét követően jótékonysági koncertet rendeznek a templomban, ahol Mészáros Elek János, a Csillag születik 2012-es győztese, Szenes Iván művészeti díjas énekes és Szabó Krisztina énekművész-tanár lép fel. Az est teljes bevétele a toronysisak felújítását szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában