Szoljon Insta

2023.05.21. 06:55

Kavalkád a Kevi Juhászfesztiválon – videóval

Népművészeti- és kézműves vásár, népi játékok, bazár, színpadi programok, zene, tánc, nótaszó és természetesen pazar gasztronómiai kínálat várta a Túrkevére látogatókat a hétvégén. Három napon át ünnepeltek a városban, ahol óriási érdeklődés övezte a XXIII. Kevi Juhászfesztivált.

Rimóczi Ágnes

Sokan ellátogattak különleges eseményre

Fotó: Mészáros János

Úgy tűnik, az időjárás is csak a Kevi Juhászfesztiválra várt, péntektől ugyanis kellemes, napsütéses, már-már nyári idő köszöntött be, ezzel minden adott volt a hagyományos túrkevei rendezvény sikeréhez. A péntek esti „bemelegítő" programok után szombat délelőtt már szinte egy tűt sem lehetett leejteni a túrkevei belvárosi utcákon, olyan sokan kíváncsiak voltak a fesztiválra. 

Az utcát szegélyező árusok bőséges és sokszínű kínálattal csalogatták az érdeklődőket, akik között olykor egy-egy juhász jött szemben, picit odébb néhány csikóssal is találkozhattak a látogatók, akik időnként még a betyároktól is megriadhattak. Aggodalomra természetesen nem volt ok, hiszen csak a régi pásztoréletet elevenítették meg hagyományőrzők korhű ruhákban. A népi tradíciókat sok más módon is felelvenítették Túrkevén, volt például pásztorkutya bemutató és nagy érdeklődés övezte a birkanyírást is.

– Ezt minden alkalommal megnézzük, amikor jövünk – mondta Erzsébet, aki férjével és unokájával Dévaványáról érkezett. A kis unoka közben ámulattal figyelte, ahogy Piroska Zoltán modernizált ollója nyomán nyári bundába öltözött a birka.

 – Azon ámulunk, hogy marad ennyire nyugodt az állat – tette hozzá a nagymama. A bemutató után, hiszen akkor már elmúlt dél, a család elindult ebédelni, ahogy mondták, természetesen kevi birkapörköltet kóstolnak majd.

Az ételek sorában egyébként a birkapörkölt mellett volt választék, aki szabolcsi töltöttkáposztát kívánt, kapott, aki marhapörköltet kóstolt, megtehette, s még finom slambuc is rotyogott némely bográcsban. Egy biztos, éhen senki nem maradt, s aki jól lakott, a színpadok előtt pihenhetett meg, ahol nótaszót, népi muzsikát, gyerekdalokat hallgathatott, este pedig koncertek szórakoztatták a nagyérdeműt. Egészen vasárnap estig...

Szakmai programok is várták az érdeklődőket

A szórakoztató programok mellett természetesen a „szakmázás" is jelen volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége, a Túrkevei Gazdakör, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete kísérőrendezvényként juhtenyésztési szakmai napot és pásztortalálkozót tartott. 

A Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége szervezésében pedig juhászati szakmai konferenciára várták az érdeklődőket. Az eseményeken az ágazat jelenéről és lehetőségeiről szóltak és egyeztettek a szakemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában