Esemény

2023.05.04. 17:43

Ötvenedik születésnapját ünnepli a Tisza-tó

A Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal és partnerei Tisza-tó 50 címmel – a jubileumi év eseményeit beharangozó – sajtótájékoztatót tartottak tegnap Kiskörén.

Sike Sándor

A Tisza-tó

Fotó: Ujvári László

Az eseményen Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes átvette a „Tisza-tó Nagykövete” megbízólevelet. 

F. Kovács Sándor, a Tisza-tó miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő köszöntötte a "csapatot", amelyet azért nevezett így, mert évek óta együtt dolgoznak. 

Jó látni, hogy a nehézségek ellenére ez a csapat egyben van 

– fogalmazott a miniszteri biztos, aki szerint, amikor felmerült annak igény, hogy legyen nagykövete a Tisza-tónak, egymástól függetlenül több helyről is Miklósa Erika neve vetődött fel.

A miniszteri biztos hangsúlyozta:

ebben a jubileumi, 50. esztendőben ha először jön ide valaki, számára több száz, vagy ezeréves csodának tűnik a természeti környezet. Pedig fél évszázada csak az élő Tisza volt itt. Azt bizonyítja ez is, hogy ha a természetnek helyet adunk, akkor az egy csodával ajándékoz meg. Aki ide látogat, annak természetközeliség, szépség és nyugalom lesz a része.


Szabó Zsolt országgyűlési képviselő szavai szerint a legjobb élőhelyfejlesztésnek bizonyult a tó Magyarországon. Pedig volt kételkedés, amikor az almafák helyén elkezdődött vízlépcső építése.

Szabó Zsolt kiemelte: jelentős fejlesztések történtek, javult az elérhetőség, aminek következtében fellendült a turizmus. Külön köszönet illeti a Szolnok vármegyei szakemberek munkáját, a legtöbbet talán ők tesznek a tóért, de maga a vízmű is, élén Fejes Lőrinc szakaszmérnökkel jól végzi a dolgát.

Ezt követően a miniszteri biztos átadta a Tisza-tó Nagykövete oklevelet Miklósa Erikának, a Szent István Lovagrend birtokosának, Kossuth-díjas operaénekesnek. A friss nagykövet elárulta azt is, hogy évek óta rendszeresen jár ide. 

Minden azt mondatja, hogy már örökké a Tisza-tó barátja maradok, ami megőrzi vadságát és ártatlanságát 

– fogalmazott.

Hubai Imre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közgyűlésének elnöke, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke  köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt a Tisza-tó fejlesztésében és hozzájárult ahhoz, hogy ma már Magyarország harmadik leglátogatottabb turisztikai központja lett a tó. 

Az elnök beszédében felhívta a figyelmet arra a programsorozatra, amit az ötvenéves jubileumhoz kötődően – legfőképpen Heves és Szolnok vármegyékben – májusban tartanak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezvények kötődnek a létrejöttének szintén ötvenedik évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park jubileumi programjához.

Dr. Juhász Attila Simon, Heves vármegye közgyűlésének elnöke, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnökhelyettese – a térség országgyűlési képviselője, dr. Pajtók Gábor üdvözletének tolmácsolását követően – arról beszélt, hogy az ide vezető utak kiépülése, a kerékpáros elérés jelentős fejlődésnek minősülnek, de további óriási potenciál van még a Tisza-tóban.

A meglévő környezet megóvása mellett tovább kell fejleszteni az idegenforgalmi hálózatot, s kitalálni arra megoldásokat hogy a jelenlegi három hónaposnál hosszabbra nyúljon a turisztikai szezon. Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt nincsenek határok, nincsen féltékenység, hanem elkötelezett összefogással dolgozunk együtt a Tisza-tóért 

– mondta.

A továbbiakban Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője idézte fel a „Tisza II. vízlépcső és öntözővíz rendszerei” megépítésének és 1973. május 16-i átadásának körülményeit, majd a „létesítmény” sorsának alakulását.

Az ember építette, de a természet alakította ki az arculatát 

– mondta a szakaszmérnök.

Szót kapott a sajtóeseményen Danyi Zoltán az idén szintén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park osztályvezetője, aki szerint a múlt század hatvanas éveiben történt meg az áttörés a természetvédelemben, s ez tette lehetővé, hogy megkezdje működését az első hazai nemzeti park. Magyar Csilla, Kisköre polgármestere pedig azt fogalmazta meg, hogy 1962-ben, amikor elindult a vízlépcső kigondolásához, későbbi – hét éven át tartó – megépítéséhez vezető gondolkodás, a településük élete jelentős fordulatot vett.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában