Szolnok

2023.05.07. 07:00

Sokan kezüket tördelve állnak neki az érettséginek

Utólag könnyű azt mondani, hogy az érettségi „nem nagy dolog”, azonban sokan bele sem gondolnak, hogy egy fiatal felnőtt életében az első legnagyobb megmérettetés az érettségi vizsga. Megannyian kezüket tördelve, szorongva és stresszelve állnak neki a feladatok kitöltésének. Cikkünkben a fennálló akadályok hátterének néztünk utána, amelyekben Ladár Edit pszichológus volt segítségünkre.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

 – Az érettségi előtt álló fiataloknak a megmérettetés előtti szorongás, vagy stressz hatékony kezelése javíthatja teljesítményüket, éppen ezért fontos velük ezt tisztázni – fejtette ki hírportálunknak Ladár Edit pszichológus

Ladár Edit
Forrás: Beküldött fotó

– A fokozott teljesítmény iránti elvárás olyan behatás ami valamilyen szinten stresszt okoz számunkra. Ezek a folyamatok jellegzetes élettani változásokat képesek produkálni, amiknek idegrendszeri hátterük van. Nagyon érdekes az a tény, miszerint a stressz fogalmát régen a hidak szakító szilárdságának a megjelölésére használták. Később, az 1940-es években Selye János magyar kutatónak köszönhetően ismerte meg az orvostudomány. A stressz és a szorongás hatására ugyanis megnő a szívritmusunk és emelkedik a vérnyomásunk.

A szakember arra is felhívta figyelmünket, hogy azok a diákok, akik kimondottan szoronganak vizsgahelyzetben minden esetben keressék fel az iskolapszichológust, akivel oldhatják ezeket a folyamatokat.

– Első lépésként fel kell ismernünk a szorongás előjelét, az izomfeszülést – emelte ki a hozzáértő. – Jómagam ebben a helyzetben azt javaslom a fiataloknak, hogy csináljanak egy villámrelaxációt. A gyakorlat lényege, hogy megfeszítsék az izmaikat, majd szépen lassan engedjék el azokat. A gyakorlat segítségével blokkolhatjuk azokat a stresszhormonokat, melyek a vegetatív idegrendszer szimpatikus ágát fokozatosabb működésbe hozzák. Vizsgahelyzetben pedig a legjobb a lassú hasilégzési gyakorlatok ismételgetése, hiszen kellően megnyugtatja a szervezetet.

Kiss Csongor, a Varga Katalin Gimnázium végzős diákja a Színház és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakára adta be a jelentkezést. Elmondása szerint az érettségit megelőző időszak volt számára a legnehezebb.

Kiss Csongor
Forrás: Beküldött fotó

– Az utolsó héten van az embernek a legkevesebb ideje az érettségin aggódni – mesélte mosolyogva a tizenkettedikes tanuló. 

– Számomra az ezt megelőző időszak volt nagyon stresszes, amikor az órákon tudatosan elkezdtünk ismételni és rájöttünk, hogy mennyi mindent elfelejtettünk. Sokat tanultam és fejlesztettem magam, így egyelőre még nem izgulok. Abban viszont biztos vagyok, hogy a történelem érettségi számomra a mumus, hiszen az elmúlt négy esztendőben nem sikerült összebarátkozni a tantárggyal. 

Szabó Dávid is szorgalmasan készült egész évben a vizsgára, így nagy bizodalommal indul neki a megmérettetésnek.

Szabó Dávid
Forrás: Beküldött fotó

– Több versenyen voltam már, ahol megtapasztalhattam a vizsgahelyzet érzését, így egy kicsivel könnyebben indulok neki az érettséginek – taglalta Szabó Dávid, az Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum végzős diákja. 

– A tavalyi évben előrehozott érettségit tettem közismereti informatikából, így valamelyest belekóstolhattam egy igazi érettségivizsga helyzetbe is. Természetesen izgulok a megmérettetés előtt, bár szerintem ez egy ilyen helyzetben normális. Szorgalmasan készültem egész évben, így bízom a legjobbakban. Az utolsó pár napomat a ballagás és a pihenés szellemiségében szeretném tölteni, hogy minél koncentráltabb lehessek a jövőheti megmérettetésekre. 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában