Szoljon podcast

2023.05.13. 06:55

Titokzatos alagútra bukkantak a zagyvarékasi laktanya felújítása közben

Váratlan fordulatot vett az Életjel Mentőcsoport zagyvarékasi tűzoltó laktanyájának felújítása: egy óriási lyukat fedeztek fel munka közben.

Kovács Berta

Turi László az alagút végén az épület alatt

Fotó: Nagy Balázs

Iskola gyanánt már rég nem használták a szóban forgó épületet, a települési konyha viszont tavalyelőtt ősszel költözött ki belőle. Innentől kezdődhettek meg apránként az átépítés munkálatai. A régi tantermek falát például el kellett távolítani, hogy a mentéseknél használatos járművek, tűzoltóautók tárolására alkalmas állásokat alakítsanak ki. Ezt sikerült is azóta kivitelezni, bár a nagyobbik, tizennyolc tonnás tűzoltóautó oda nem fér be, így az épület melletti részen szándékoznak kialakítani számára egy fedett részt, a meglévő épület falához illesztve a tetőszerkezetet. 

Turi László, az Életjel Mentőcsoport elnök-parancsnoka elmondta, épp ott végeztek munkálatokat, amikor a fal tövénél egy lyukat fedeztek fel. Természetesen kíváncsiak voltak, vajon mit rejthet az a mélybe vezető rés, így a lyukat kitágították. Nem is hiába: egy régi alagútszerű jártra bukkantak. Mint kiderült, egy elágazó, körülbelül tizenöt méter hosszú, korábban szenes pincének használt föld alatti építmény rejtőzik a leendő laktanya alatt melynek a falai ódon téglákkal vannak kirakva.

Létrán lemászva mi is megtekintettük a sajátos járatot. 

Mint annak idején hírportálunk is megírta, a parókia alól indulva húzódik egy pincerendszer a falu alatt, mely a régi időkben igen hosszú lehetett. A most előkerült járat, ezt sejteti a falak hasonlósága is, feltehetően ugyanannak az alagútrendszernek a része. 

A lejáratnál még minden bizonnyal folytatódik tovább a pince, de szerintem a teteje a többi részen már le lett bontva, csak az oldalak vannak meg, fel is töltötték. Nagy munka lenne kiásni 

– jegyezte meg Turi László.

A pince meglévő része azonban az épület alatt található. Ennek jelére már korábban rábukkantak: a kocsiállások bejárata felől egy aknatetőt felemelve szintén találtak egy mélybe vezető járatot.

Turi László mutatja a felfedezett pince lejáratát
Fotó: Nagy Balázs

Az épület alatti pince azonban plusz munkát adott az csapatnak: mivel pont ott halad el, ahol a tizenegy tonnás tűzoltóautónak alakították ki az állást, ajánlatos volt a padlózatot megerősíteni. Most körülbelül ötven centiméter vastag beton biztosítja a stabilitást.

Ha már rábukkantak erre az alagútra, próbálják ezt is hasznosítani.

Még rengeteg földet ki kell termelni, de légzőkészülékes gyakorlatokhoz utána jól lehetne használni a pincét 

– vetette fel László. – Az épület alatt valószínűleg nem folytatódik tovább az alagút, zártnak tűnik, a vége le van falazva.

 

Amire lehet, pályáznak

A laktanyát folyamatosan újítgatják, pályázatok révén igyekeznek a munkákra minél több támogatást szerezni, amit lehet, azt pedig ők maguk megcsinálják. A régi tantermek helyén már van, hol tárolni a járműveket, a kisebbik tűzoltó autó mellett a személygépkocsi, a csónak, sőt, egy motoros szán is helyet kapott. A csapatszállító autó most épp az udvaron parkol, helyét ugyanis épp a nemrég beszerzett, légzőkészülékek feltöltésére szolgáló kompresszor foglalta el. Egy irodahelyiséget is sikerült már szépen berendezni.

Persze bőségesen akad még tennivaló, Turi László reményei szerint azonban jövőre már a végére érhetnek az átépítésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában