Védőszent

2023.06.02. 18:00

A névadó szentről emlékeztek meg a szandaszőlősi Szent Orbán templom búcsúján

Az elmúlt napokban tartotta védőszentjének ünnepén éves búcsúját a Szent Orbán templom.

Szathmáry István

Lédeczi Dénes esperes plébános atya

Fotó: Gyuricska Éva

A kétnapos ünnepségről – melyen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szanyi István önkormányzati képviselő is – a házigazda Béke Királynője Rózsafüzér imacsoport tagja, Koncz Imréné és Lédeczi Dénes esperes-plébános atya tájékoztatta hírportálunkat. 

A plébániai közösség minden korosztályára kiterjedő lelki program első napja a szüleikkel érkező óvodásoknak és iskolásoknak a plébánia kertjében Lovas Mária és Radics Zsuzsanna hitoktató tanárnők vezetésével tartott kézműves foglalkozásával indult, ahol átadták az „én templomom” rajzpályázat díjait is. Ezt követően a szolnoki és rákóczifalvai rózsafüzér imacsoportok meghitt találkozója következett, ahol Szolnokról a Szent József imaközösség, a Rákóczifalvi Rózsafüzér és Mária Légió imacsoport tagjai, illetve a Belvárosi Rózsafüzér imaközösség oszthatták meg egymással a közösségépítés, a karitatív, segítő tevékenység, és a plébániai szolgálatok terén szerzett tapasztalataikat. 

A Szent Orbán búcsún több száz fős szeretetvendégség is várta a résztvevőket
Fotó: Bali István

A napi program során dr. Vida Tünde neurológus szakorvos A hit megtartó ereje a testi, lelki egészségben című előadását is hallhatták az érdeklődők, majd a program esti szentségimádással zárult, melyen minden korosztály részt vett, jöttek a családosok, egyedülállók, idősebbek, fiatalok is. A másnapi, a szandai családokért felajánlott szentmisén Lédeczi Dénes atya emlékezett meg a templom névadójáról, a Római Birodalomban másfélezer éve a mai Franciaország területén élt Langres-i püspökre, Szent Orbánra, akit ma a szőlőtermelők védőszentjeként tisztelnek. 

Az ünnepi szentmisén Szent Orbán-emléklappal mondtak köszönetet azoknak, akik hosszú ideje végeznek kiemelkedő munkát a szandaszőlősi Szent Orbán-templomért és a plébániai közösségért. A kitüntető oklevéllel most Gődér Antalné varrónő, Katona Zoltán volt világi elnök, Parádi Mátyás volt világi elnök és Nagy Imre diakónus atya, börtönlelkész munkáját ismerték el. Ezt követően az egyházközösség terített asztallal várta a híveket, melyhez a Magyarország kormányának 2023 évi támogatásával létrejött pályázat is hozzájárult, a délutánt pedig a cserkészek és a gyermekek Bali István gyűjteményéből kapott népi játékokkal tölthették kellemesen. 

A szandai családokért felajánlott Szentmisét Lédeczi Dénes esperes plébános atya celebrálta
Fotó: Gyuricska Éva

Amint azt Lédeczi Dénes atya az ünnepség összegzéseként elmondta, a több mint kettőszázhúsz  érdeklődőt vonzó Szent Orbán-napi lelki alkalom, templombúcsú nagyon sok szolnoki, szandaszőlősi családnak szerzett maradandó élményt, kiemelve búcsú napjának lényegét is, azt, hogy magunk és elődeink nevében, egész napos, őszinte örömmel, szívből adjunk hálát minket a mennyből pártfogoló védőszentünk minden segítségéért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában