Folyik a munka

2023.06.06. 19:55

Még idén átadják a Szolnoki Várkerületet

Még idén át kell adni a várkerületet, így szól a támogatási szerződés. Szolnok önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra „Szolnok VÁR! - Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése címmel. A projektről kedden délután Szalay Ferenc polgármester és Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser tartott előadást a Városháza dísztermében.

Köllő Judit

A gépek folyamatosan dolgoznak

Fotó: Mészáros János

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága mintegy 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt keretében az egykori szolnoki végvár területét fejlesztik, ahol a régi vár ikonikus pontjai jelennek meg épített és virtuális eszközökkel.

– Számtalan turisztikai csoda fellelhető városunkban – kezdte mondanivalóját Szalay Ferenc polgármester. – Gondoljunk csak bele, hogy a Reptártól kezdve a Tiszaparti sétányon át számos park és rendezvényközpont, valamint sportlétesítmény várja a helybélieket és az ide látogatókat Szolnokon. A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben elérhetővé válik a szolnoki vár maradványainak megtekintése, amely kuriózumnak számít majd Szolnokon.

Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser arról számolt be, hogy egy bonyolult és hosszadalmas projektről van szó, amelyet remélhetőleg ez év december 20-án átadnak.

Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser
Fotó: Mészáros János

– XIX. század eleji teljes pusztulása előtt 800 évig a Magyar Királyság országos jelentőségű erőssége a szolnoki palánkvár – kezdte mondanivalóját Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser.

– A helyet egyedivé teszi a 125 éve betelepült művésztelep, ami még tovább emeli egyediségét. A jelenlegi projekt keretében a város kulturális adottságaira épülő új vonzerő készül. Megépült az egykori végvár kaputornyára emlékeztető Várkapu látogatóközpont, benne interaktív várkiállítással. A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton „Bástyasétány” elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje a várfalat imitálja és megidézi a 16. századi palánkvár nyugati oldalát. A későbbiekben rendezvénytérként, valamint kiállítóhelyként is funkcionál majd a Művésztelep kertjében található úgynevezett „Művésztorony”, amelyet a század elején itt élő művészek építettek fel a vár megmaradt köveiből. A fejlesztés keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomások készülnek.

Javában folyik a fejlesztés, jól látszik, ahogy épül a fal, dolgoznak a munkagépek, rendezik a területet
Fotó: Mészáros János

A költségvetés is igen bonyolultnak összetett, hiszen 2016-ban összesen 950 millió forint állt rendelkezésükre, ennek következtében az idő múlásával duplájára emlekedtek a költségek, így további 620 és plusz 99 milliós emelést igényelt a projekt létrejötte. 

Az eseményen dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az Egri vár, mint turisztikai attrakció címmel tartott előadást. Célja az Egri vár és környezetének bemutatása volt, amely példa lehet a Szolnoki Vár fejlesztéseivel kapcsolatban is.

– Számtalan tervünk van – taglalta. – Azonban azt gondolom, hogy egy turisztikai attrakcióhoz elengedhetetlen a humán erőforrás és a szakmai munka. Ha belegondolunk az épített környezet önmagában nem sokat mond, ehhez több plusz tartalomra lesz szükségünk. A pedagógia, a digitalizáció és a szakmai közösség erejével azonban számtalan lehetőségünk adódik megszólítani az embereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában