Jogosítvány

2023.06.07. 13:47

Nyáron több tanulóvezető szeli a Jászkunság utcáit

A nyári időszakban többen jelentkeznek tanulóvezetőnek, mint az év bármely szakában. Ennek ellenére sem kell várni, hogy valaki az elméleti képzést elkezdje, egyre népszerűbb az online forma, ahol a diák magának oszthatja be az idejét.

P. Pusztai Nóra

Vadas Attila

Fotó: Nagy Balazs

A szóbeli érettségi után, így június közepén megugrik az autósiskoláknál jelentkezők száma, többségében diákok érkeznek az oktatásokra, ennek egyik oka a több szabadidő. Még mindig az jellemző, hogy leginkább a szülők vállalják a költségeket. 

– Lassan elindul a nyári szezon. Az oktatást azonnal el tudja kezdeni a diák, nincs az a várakozás, ami két-három éve volt. Ha valaki a szünetben folyamatosan jön vezetni, akkor szeptemberre meg is szerezheti a vezetői engedélyt. A vizsgaidőpont úgy alakult, hogy az elméletnél és a gyakorlatnál is tudja tartani a hatóság a kéthetes időintervallumot. Nem húzódnak el azok sem – részletezte Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

A tanulók kilencven százaléka az elméleti képzésnél az online formát választja, ebben az esetleg kényelmesen, saját időbeosztással végezheti a kurzust. Ám akadnak még folyamatosan tantermi képzéseik, de oda a tapasztalatok szerint kevesebben jelentkeznek.

– A beiratkozáskor aláírják a diákok a felnőttképzési szerződést, majd megrendeljük a programot, amit azonnal el is tud kezdeni feldolgozni. Erre száznyolcvan nap és hetvenöt óra van, ami hosszabb tanulást biztosít – magyarázta.

Az online könyv modulokból áll, minden szakasz végén van egy kikérdező teszt, ami arra kényszeríti a diákot, hogy tanuljon is, ne csak végigkattintgassa.

A kérdéssort nyolcvanöt százalékosan kell megválaszolni, akkor léphet tovább a következő modulra, amiből összesen hét van. A legvége házi vizsgával zárul, amikor a diák ezt sikeresen teljesítette, akkor lehet jelentkezni a hivatalos vizsgára

 – vázolta a folyamatot.

Mindezek után következhetnek a gyakorlati órák.

– Az alapszabályok nem változtak, minimum harminc óra a kötelező, nálunk 8000-8700 forint a óradíj, ez attól függ milyen gyorsan, milyen időbeosztással szeretné a diák ütemezni az órákat. Például, ha csak hétvégén ér rá, akkor magasabb az összeg. Ezt viszont nem kell egyszerre, hanem lehet részletben is fizetni – szólt az anyagiakról. Hozzátette: a vármegyében tanulók átlagosan negyvennégy óra után jelentkeznek az első vizsgára.

A elméleti és gyakorlati órák, valamint a vizsgák összköltsége háromszázharminc és hatszázezer forint között mozog. 

A tavaszi időszakban a gyakorlatra jelentkezők picit kivártak, vélhetően a jobb időre. Arra viszont nem gondolnak, hogy ilyenkor több a gyalogos, kerékpáros és motoros, így a vizsga során is több veszélyhelyzet lehetséges

 – foglalta össze a tapasztalatokat.

A vezetői engedély megszerzésére főleg fiatalok jelentkeznek, őket az állam is támogatja. Húsz év alattiak sikeres Kresz vizsga esetén huszonötezer forintot igényelhetnek vissza, igaz ez a GYED-en, GYES-en lévő édesanyákra is. 

– Olyan nincs, hogy valaki ne tudja elkezdeni az oktatásokat, a huszonnégy oktatónk közül találunk olyat, akivel megtanulhat vezetni a jelentkező – mondta Vadas Attila. 

Akár szimulátoron is tanulhatnának

A jogszabály megengedi, hogy az első öt órát szakoktató jelenlétében szimulátoron végezhesse a tanulóvezető, ám erre egyelőre Szolnokon nincs lehetőség. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a gép beszerzése és akkreditálása igen költséges, nehezen térülne meg.

– Amikor bevezették, kipróbáltam. A tapasztalatok alapján viszont a diákok sem igényelték ezt a lehetőséget, úgy tűnik ez a képzési forma még nem érett meg – fejtette ki véleményét Vadas Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában