Ennyi volt!

2023.06.06. 06:55

Vége a kupakgyűjtésnek, ellehetetlenül a jászsági egyesület karitatív munkája

Beteg gyermekeket segítő szervezeteket támogattak a leadott kupakok bevételéből a Jászságnak. Most azonban ellehetetlenül a kezdeményezés.

Illés Anita

Az egyesület önkéntesei a napokban sorra ürítették ki a kupakgyűjtő szíveket

Forrás: Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete Facebook-oldala

A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete a napokban sorra kiürítette és lezárta a kupakgyűjtő szíveket.

– Vége a kupakgyűjtésnek! Sajnálattal értesítjük a lakosságot, hogy a MOL új hulladékgazdálkodási rendszerének bevezetése miatt a jótékonysági műanyagkupak-gyűjtés megszűnik. Mivel így a munkánkat ellehetetlenítik, le kell zárni a gyűjtőszíveket is. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki támogatta a céljainkat az elmúlt években! – olvasható a Jászapátin található kupakgyűjtő szíven az egyesület tájékoztatója.

Oktatási intézmények, vendéglátóhelyek, önkéntesek és a lakosok közreműködésével évekig gyűjtötték a műanyag kupakokat. Minden évben más-más szervezetet támogattak az összegyűjtött és leadott kupakok bevételéből. A karitatív közösség tizenöt éve működik, nyolc évig a kupakgyűjtés jelentette a legismertebb tevékenységüket. Rengeteg munkával és segítővel nyolc év alatt 45 tonna kupakot gyűjtöttek össze és az apró műanyagok által sok gyermeknek segítettek.

– Villámcsapásként érte a közösség tagjait az új rendszer bevezetése. A magányszemélyek, vállalkozók által saját költségen állított kupakgyűjtő szíveket visszaadjuk, az önkormányzatok finanszírozásával készült fémedények sorsáról az önkormányzatok döntenek. Csapatunk részéről egyetlen gyűjtőszív MOL tulajdonba kerülését és általuk való használatát sem támogatjuk. Köszönjük az önkormányzatok segítségét, Pócs János országgyűlési képviselőnek, hogy éveken át biztosította a raktározást és valamennyi intézmény, magánszemély részvételét a gyűjtésben – tájékoztatott Tóth D. Csaba, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete.

Ebben az évben a Ments Életet Alapítványnak kezdték meg a gyűjtést, több településen mintegy 21 szív várta a kupakokat. A raktáron lévő több mint 4 tonnányi kupakot a napokban elszállítják, leadják, hogy ne vesszenek el. Új célokat keresnek, mert szeretnék megtartani a közösséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában