Fejlődés

2023.09.24. 12:48

Zöld megoldásokra alapoznak a fejlesztések során Kunszentmártonban

Három önkormányzat energetikai koszerűsítésére összesen közel 145 millió forintot nyert Kunszentmárton. A Városgondnokság, valamint a Szociális ellátási központ épülete és a Dani Margit Sportcsarnok fenntartási költségei csökkenhetnek a közeljövőben zajló munkálatoknak köszönhetően.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Energetikailag korszerűsítenek néhány önkormányzati épületet a tiszazugi városban. A Széchenyi Terv Plusz programban közel 145 millió forintot nyertek a beruházásokra. Erdei Anikó, az önkormányzat munkatársa arról tájékoztatott, hogy három helyszínen – Városgondnokság, a Szociális ellátási központ épületében valamint a Dani Margit Sportcsarnoknál – zajlanak a munkálatok, a cél a rezsi kiadások csökkentése és a költségek racionalizálása. 

– A helyi intézmények fenntartása kiemelten magas terhet ró az önkormányzat költségvetésére, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka elsősorban az épületek rossz energetikai adottságaiból adódik, a legtöbb közintézmény elavult. A szigetelés hiányossága miatt az épületek fűtése során magas a hőveszteség, ez megakadályozza az optimális hőmérséklet elérését az épületekben. A fűtési rendszerek egy része szintén korszerűtlen – részletezte. Hozzátette: mindezekre alapozva alakította ki az önkormányzat a komplex zöld megoldásokra alapozott fejlesztési koncepciót. A projekt részeként a külső falakat és a lapostetőt hőszigetelik, kicserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert.

Hosszú távon az önkormányzat célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tudja tenni épületeit, azaz működésükben minél kisebb mértékben függjenek a külső költségvetési forrásoktól, így napelemeket is felszerelnek. A beruházásokkal várhatóan az év végére végeznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában