Galériával

2023.10.04. 19:00

Megható pillanatokban is bővelkedett az idei Déryné emlékünnepség Jászberényben

Átadták az idei Déryné díjakat, titkokban szerveztek meglepetést Hortiné dr. Bathó Editnek.

Illés Anita

Szomorújátékkal lépett színpadra a Jászsági Hagyományőrző Egylet

Fotó: Archív / Pesti József

A Jász Múzeum, a Jászkerület Nonprofit Kft., a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében Déryné Széppataki Róza születésének 230. évfordulója alkalmából emlékünnepséget tartottak a minap Jászberényben. 

Suhaj Csilla kulturális menedzser köszöntője után Budai Lóránt polgármester méltatta a magyar nyelvű színjátszás sokszínű nagyasszonyát, aki 1793. december 23-án született Jászberényben. A magyar vándorszínészet egykori fénylő csillagának emléke előtt a Jászsági Hagyományőrző Egylet új előadásával tisztelegtek. Az utolsó felvonás című szomorújáték Déryné Széppataki Róza életének legfontosabb eseményeit, valamint utolsó földi napjának (1872. szeptember 29., Miskolc) történéseit idézte meg. 

A darabot Hortiné dr. Bathó Edit írta és rendezte, Déryné szerepét is az egylet művészeti vezetője alakította. A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is az emlékünnepségen adták át az 1990-ben alapított Déryné Művészeti Díjat, amely olyan magányszemélynek adományozható, aki a színjátszás, az énekes és hangszeres zene, valamint a táncművészet terén kiemelkedő előadói, oktatói vagy menedzseri tevékenységet folytat. Néhány éve már művészeti közösségek is megkaphatják az elismerést. 

A Déryné Emlékbizottság döntése alapján a Jászság zenekultúrája terén végzett kiemelkedő művészeti munkája elismeréseként Zsiga István cigányprímás és Sas Dániel zongoraművész kapta a Déryné emlékplakettet. 

A Déryné Vegyeskar műsorát követően az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el Déryné Széppataki Róza emléktáblájánál. A rendezvény végül egy titokban szervezett meglepetés programmal zárult, mellyel a Jász Múzeum igazgatói tisztségéből nyugdíjba vonult Hortiné dr. Bathó Editet köszöntötték családtagjai, munkatársai, barátai, civil közösségek, intézmények képviselői és a város vezetői. Méltatták a Jászberényben és a Jászságban végzett közel ötven éves tudományos, kulturális, nevelői, írói, népművelői, kutatói, népzenei, néptáncosi területeken elért kimagasló munkásságát, amellyel a közösségeket gazdagította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában