Hogyan került oda?

2024.05.17. 13:55

„Ez tényleg bizarr” – emberi csontra bukkantak Tiszaföldvár egyik játszóterénél

A minap a legnagyobb közösségi oldal egyik helyi csoportjában futótűzként terjedt a hír, hogy Tiszaföldvár belvárosában, az egyik játszótéren emberi csontot találtak. Bizonyított: a területen egykor temető működött, de azt még nem tudni, hogy került a csont a helyszínre...

Pakainé Pusztai Nóra

Emberi csontot találtak a minap Tiszaföldvár egyik játszótér területén. A hírt a településen élőket tömörítő egyik közösségi oldal csoportjában osztották meg. A közzétett felvételen vélhetően egy combcsont látható.

A helyszín, ahol megtalálták az emberi csontot
Forrás: Tiszaföldvárt érintő információk Pártatlan csoportja!! közösségi oldala

– Fura és bizarr, tényleg horrorisztikus – olvasható a bejegyzés alatti vélemények között.

A találgatások mellett néhány hozzászólásból kiderült, hogy a területen egykor temető működött.

Hogyan kerülhettek a maradványok a területre?

Nemrég hírportálunkon is beszámoltunk róla, hogy felmérték a területet. Talajradarral vizsgálták meg a tiszaföldvári bölcsőde környékét. A tiszazugi városban élők körében ismert ugyan, hogy a régi időkben temetőként üzemelt a terület, ez be is bizonyosodott akkor, ám azt csak találgatások övezik, hogyan kerülhetett most az emberi csont a játszótérre. 

csont
A tiszaföldvári játszótérnél fotózták le csontot, mely valószínűleg emberi eredetű
Forrás: Tiszaföldvárt érintő információk Pártatlan csoportja!! közösségi oldala

Lendvai Orsolya, az önkormányzat műszaki osztályának vezetője hírportálunknak kifejtette: a terület régen egyházi temető volt, az ötvenes, hatvanas évekig használták.

A kivitelező kérte a régészeti szakfelügyeletet

– 1985 körül az akkori jogszabályoknak megfelelően lezárták és kiürítették a területet, melyet az önkormányzat 1992-ben vásárolt meg az református és az evangélikus egyházközségtől – fejtette ki.

Hozzátette: a terület egyben régészeti lelőhely is. 

– A korábbi és a most folyamatban lévő beruházások során az engedélyező hatóság előírta a régészeti szakfelügyeletet, melyet a kivitelező minden esetben megrendelt. A Damjanich Múzeum munkatársai végzik ezt a szakfelügyeletet. Korábban és most is mindent rendben találtak – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában