Fórum

2024.05.28. 18:30

A Jéger miatt nem esik elég eső a térségben? Tiszafüreden tisztázták ezt a kérdést is

A jégesőt szabályzó, országos jégkármérséklő rendszer (Jéger) továbbfejlesztéséről tartottak előadást kedden a nemrég megnyílt tiszafüredi Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központban, ahol elhangzott: számos helyi gazda véli úgy, hogy a Jéger miatt nem esik elég eső a térségben.

Köllő Judit

A jégkármérséklő rendszer egy olyan időjárást befolyásoló rendszer, melyet a mezőgazdasági területeken okozott jégkárok csökkentése érdekében hoztak létre. A NAK által működtetett országos rendszer idén már hetedik védekezési szezonját kezdte meg. A hálózat talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét.

jégeső, jégkár, fórum
A jégkármérséklő rendszer működéséről is beszéltek a tiszafüredi fórumon
Forrás: Beküldött fotó

A téma apropóján a Nemzeti Agrárgardasági Kamara Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Szervezete és a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége tájékoztató fórumot szervezett az országos jégkármérséklő rendszerről. Az eseményen Hubai Imre Csaba, a NAK és MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetek elnöke, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A köszöntőket követően Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke a jégkár mérőrendszer működéséről beszélt a megjelenteknek.

Az időjárást befolyásoló rendszer üzemeltetéséről és annak elvéről tartotta előadás után Kocsics Áron, a NAK jégkármérséklő rendszeréért felelős igazgatója észrevételeivel igyekezett eloszlatni a gazdák körében terjedő tévhiteket.

– Az Időkép és a Hungaromet térképei is azt bizonyítják, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt két hétben átlagosan harminc-ötven milliméter eső esett – hívta fel az összegyűltek figyelmét a szakértő. – Sőt, a rákóczifalvi tornádó és a jászsági esőzés is körülbelül negyven milliméter csapadékot hozott magával átlagosan – sorolta Kocsis Áron.

A kedd délutáni találkozó fő célja az volt, hogy eloszlassák a Tiszafüred környékén, illetve a Jászkunság más részein élő gazdák kételyeit a jégkármérséklő rendszer működésével kapcsolatban. Többen közülük ugyanis úgy vélik, hogy a Tisza-tó „húzza le” az esőzést, továbbá a jégkármérőrendszer is közrejátszik a folyamatban.

– Mi mindkét elképzelést tényekkel cáfoljuk – tette hozzá a szakértő Füreden.

A szakemberek tehát Tiszafüreden is leszögezték: az elmúlt néhány hét tehát egyértelműen rácáfolt azokra a „vádakra”, miszerint a jégkármérséklő rendszernek bármi köze lenne az Alföldön időről időre kialakuló csapadékhiányhoz, hiszen a talajgenerátorok működése mellett az ország valamennyi részén, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is esett az eső.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában