Jászalsószentgyörgy

2024.06.24. 06:55

Beavatkozás lehet a ritka kórral élő Velkei Nikoletta reménye

Két klinikával is sikerült felvenni a kapcsolatot Barcelonában. Az egyik specialista beavatkozást javasolna a tünetek enyhítésére.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A jászalsószentgyörgyi Velkei Nikoletta 2021-ben érezte először, hogy valami nincs rendben, majd az egyre erősödő hátfájásáról kiderült, hogy egy igen ritka betegség, a Syringomyelia egyik tünete. A fájdalmas korból való felgyógyuláshoz az orvosi beavatkozás adhat reményt.

beavatkozás, Velkei Nikoletta, podcast
A Syringomyelival élő Velkei Nikoletta számára egy beavatkozás adhat reményt a gyógyulásra
Fotó: Nagy Balázs

A beavatkozás adhat reményt

A gerincvelőben képződő ciszták kezelésére, gyógyítására itthon kevés a remény. Ráadásul tünetei egyik napról a másikra változnak, rosszabbodnak, hirtelen súlyosbodhatnak is, egészen addig, hogy akár tolószékbe kényszerülhet. Nikoletta korábban a Szoljon.hu podcast vendégeként mesélt történetéről és a reményről, amelyet egy barcelonai klinika adhat. Persze mindennek megvannak a költségei, kezdve a konzultációktól, a vizsgálatokon át, egészen egy esetleges műtétig. Ám az emberi összefogás ereje az ő esetében is megmutatta, megvalósulhat egy álom, Nikoletta elindulhat a gyógyulás útján.

– Nagyon, nagyon hálás vagyok a felajánlásokért, adományokért, minden aprócska összeg közelebb visz a célomhoz – kezdte Velkei Nikoletta. Az elmúlt hetekben sokakat megindított a története, egyre érkeztek az összegek a számlájára, elérhető közelségbe került a cél.

Két orvos is szóba jöhet

Az elmúlt napokban e-mailben két specialistával is sikerült felvennie a kapcsolatot, ugyanis mint kiderült ,Barcelonában két intézmény is foglalkozik ezzel a betegséggel.

– Angolul leveleztünk. Egyikük, egy dr. Miguel nevű, a magyar MRI felvételek alapján és a tüneteim alapján feltételezi, hogy hol lehet az erős fájdalmak oka. Ezt az MR nem mutatja minden esetben, lehet rejtett is. Így ő nem kér kinti MR felvételeket egyből műtene, augusztus végén – sorolta Velkei Nikoletta. 

Sokba kerül a műtét

A dilemma igen nagy, hiszen egy ilyen beavatkozás költsége magas, 19 300 euró. Tulajdonképpen egy speciális idegsebészeti eljárásról van szó, amelyet leggyakrabban a tethered cord, azaz a rögzült gerincvelő szindróma kezelésére alkalmaznak. Ez a szindróma a filum terminale nevű vékony szál, amely a gerincvelő alsó részéhez kapcsolódik, abnormális feszessége vagy húzódása miatt alakul ki. A rendellenesség különböző neurológiai tüneteket okozhat, mint például hátfájás, lábfájdalom, érzéskiesés, vagy a húgyhólyag és a belek funkciózavarai.

– A minimál invazív technika lényege, hogy kisebb bemetszéseket alkalmaznak, és minimális szövetkárosodással jár, ami gyorsabb felépülést és kevesebb műtét utáni fájdalmat eredményez – magyarázta Nikoletta. Hozzátette, az eljárás során az idegsebész apró eszközökkel átvágja a filum terminalét, ezzel megszüntetve a gerincvelőre ható húzóerőt. Ezzel a beavatkozással a legtöbb esetben jelentősen csökkennek vagy teljesen megszűnnek a tünetek.

– Nagyon sokféle érzés kavarog bennem. A neurológusom javaslatára a másik orvossal is konzultálok, ennek a díja sikeresen összegyűlt. Dr. Gilete-hez július másodikára kaptam időpontot, a párom unokatestvére fordít majd, ő beszél spanyolul. Nagyon szeretném, ha az egyik út sikeres lenne, főleg, hogy olvastam a kezeltjeik történeteit és ezek még inkább visszaadják számomra a reményt – részletezte Nikoletta. 

Ha Ön is szeretne hozzájárulni Nikoletta gyógyulásának sikeréhez, az alábbi számlaszámon megteheti:

Velkei Nikoletta, Gránit Bank: 12100011-17894182-00000000 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában