Holokauszt

2024.06.17. 17:25

Emléktábla négyszáz halott nevével: sötét korszakra válaszolt a Pest vármegyei város – galériával

Nyolcvan évvel ezelőtt Abony mai lakosságának közel három százalékát kitevő helybelit gyilkoltak meg. Emléktáblát állított tiszteletükre a város.

Rózsa Róbert

Bauer Mihály, Csillag Zsigmondné, Darvas Károly, Landfelder Edit, Szilágyi Artúr. Néhány név csupán, amelyek előtt vasárnaptól grandiózus emléktábla tiszteleg Abonyban. E nevek viselői mind Abony utcáit járták, a helyi iskolákban tanultak, ott éltek, ott szerettek. És sokuk valószínűleg ott is halt volna, ha nem szól közbe az őrült huszadik század. De közbeszólt, így az abonyi zsidók sokasága – sok európai sorstársukhoz hasonlóan – gyűjtőtáborokban vesztette életét.

emléktábla, holokauszt, Abony
Emléktábla viseli 2024. június 16-ától Abony holokauszt-áldozatainak nevét
Fotó: Rózsa Róbert

Közel négyszáz abonyi áldozat előtt tiszteleg az emléktábla

Hogy Abony számára mekkora veszteséget jelentett a holokauszt, jól mutatja, hogy a vasárnap, a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján leleplezett, az Ungár-kúria falán helyet kapott, öt méter széles emléktáblán közel négyszáz név olvasható – ez a város mai lakosságának több mint két és fél százaléka.

– Azok helyett emlékezünk, akik már nem lehetnek itt – jelentette ki az avatáson dr. Róna Péter főrabbi. Az egyházi vezető emlékeztetett a hajdanán virágzó abonyi zsidó közösségekre, a ma is álló zsinagógára, és héber nyelvű imát mondott a város egykori, a holokauszt során elpusztított zsidó lakosaiért.

– Nyolcvan év telt el a holokauszt óta, és ma már csak kevesen élnek, akik emlékeznek, milyen volt az emberséget vesztett világ, hogy milyen volt a zsidóságot szabadságától, méltóságától, életétől megfosztó Európa – mondta el a megemlékezésen Abony polgármestere. Pető Zsolt kifejtette, mindez nem csupán a halottak sokaságában mérhető, hanem az egyes nevek mögött lévő emberi sorsokban. A polgármester kiemelte, a holokauszt abonyi áldozatainak nincs sírhelye, ezért város mai lakóinak belső késztetése volt emléket állítani a 390 egykori abonyi polgárnak.

A holokauszt vészterhes idejét, a magyarországi zsidóságot ért borzalmakat idézte fel beszédében a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke. Dr. Feldmájer Péter arról szólt, nyolcvan év alatt megkopott Abony zsidóságának emlékezete, ezért köszönet jár Abony városának, hogy az emléktábla felállításával sikerült az egykorvoltak neveit megmenteni. Ma – emelte ki – már van hely Abonyban, ahol méltón fejet hajthatnak a holokauszt áldozatainak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában