Gyülekezet

2024.06.25. 21:58

Hálaadó istentiszteletet tartottak a jászberényi református templom felújításáért

Templomot építeni, illetve újjáépíteni felelősség és egyben tanúságtétel is – hangzott el az ünnepi istentiszteleten. A közelmúltban kívül-belül megújult a jászberényi református templom.

Illés Anita

Hálaadó istentiszteletet szervezett a Jászberényi Református Egyházközség Presbiteriuma június 22-én, szombaton a jászberényi református templomban. Az összegyűlt hívek az 1784-ben épült műemléktemplom teljes körű, külső és belső felújításáért adtak hálát. 

református templom,isten tiszelet
Balog Zoltán püspök hirdetett igét a jászberényi református templomban
Fotó: Pesti József

A református templom toronyóráját is megjavították a munkálatok során

Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. A liturgiát nagytiszteletű Takaró András, a Délpesti Református Egyházmegye esperese vezette. Dr. Szűcs János, a gyülekezet főgondnokának köszöntője után a Gólya óvodások adtak műsort. Az eseményen részt vett dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte, hogy templomot építeni, illetve újjáépíteni felelősség és egyben tanúságtétel is. 

– Templomot az épít, újít fel, akinek közössége van Istennel – tette hozzá. Mint mondta, az elmúlt bő tíz évben a polgári, kereszténydemokrata kormány a Kárpát-medence magyarlakta területein több 3200 templom felújítását és 200 új templom megépítését támogatta. A jászberényi református templom felújításához mintegy százhatvanmillió forinttal járult hozzá a kormány. 

Oros Csaba, a Bősi Református Testvérgyülekezet lelkipásztora után dr. Novák István plébános, kanonok, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese mondott ünnepi köszöntőt. A templomfelújítás részleteiről nagytiszteletű Mező István, a Jászberényi Református Egyházközség lelkipásztora számolt be. Mint megtudtuk, a beruházás során többek között renoválták a toronysüveg faszerkezetét, aranyozták a csúcsdíszt, rézlemezzel borították a tornyot és megjavították a toronyórát. Kicserélték a nyílászárókat, a templom új külső vakolatot kapott és megújult a templomtető is. Mindezeken túl elvégezték a templom belső festését, padlófűtést alakítottak ki, új padokat helyeztek el, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a hangosítást és felújították a karzatfeljárót, valamint kisgyermekmegőrzőt alakítottak ki és kivetítőt telepítettek.

A gyülekezet önerőből újította fel az úrasztalát, a szószéket és az orgonát. A templomkert szintén állami, önkormányzati és egyházi támogatásból szépült meg, kapott új közösségi tereket. Az ünnepi szertartáson lélekemelő dalokkal közreműködött a gyülekezeti énekkar Ecsedi Péter kántor-karnagy vezényletével. A hálaadó istentisztelet szeretetvendégséggel ért véget. 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában