Akció

2024.06.12. 16:00

Halmentés: megúszták a Vezsenynél bajba került halak

Júniusban is tevékenykedtek a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőrei. Sikeres volt a Vezseny melletti halmentés: az akciónak köszönhetően egy hatalmas süllő, valamint pontyok, keszegek, balinok is visszajutottak az élő Tiszába.

Kovács Berta

A folyók áradásakor a víz alá került sekélyebb ártéri részekre kiúsznak a táplálékot, ívó- és búvóhelyet kereső halak. Apadáskor, ahogy a folyó visszahúzódik, a mederbe visszaúszó halak megmenekülnek. A nagyobb mélyedésekben, gödrökben, árkokban azonban megmarad a víz, így kisebb-nagyobb tavacskák képződnek. Gyakori, hogy ezekben az állóvizekben ott rekednek különféle halak. A víz azonban folyamatosan apad, így egyre nő annak veszélye, hogy az itt tanyát ütött uszonyosok végül megfulladnak. Ezért fontos a rendszeres halmentés.

halmentés,vezseny,halak
Halmentés Vezsenynél: kivetették a hálót a halászok és a halőrök
Forrás: KTVHESZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) feladatai közé tartozik a kezelésében lévő vízterületeken végzett halmentés. Halőrei ezért folyamatosan ellenőrzik a Tisza árterét Többek között Vezsenynél is van olyan, áradásnál elöntött terület, ahol megmaradt a víz az apadás után is.

Halőrök fedezték fel, hogy szükséges a halmentés 

Donkó Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a különféle, mozgásos jelenségek arra utaltak, hogy ez a terület is rejt halakat. Bár az itteni víz még elég mély ahhoz, hogy közvetlen veszély fenyegesse a kopoltyúsokat, a napokban a szövetség két szerződéses halásszal és hét hivatásos halőrrel kivonult, Vezsenyhez, hogy hálót kivetve begyűjtsék az itt tanyázó halakat.

Összesen tíz kiló keszeg, négy-négy kiló ponty és balin, tíz kiló sügér akadt fenn a hálóban, de egy hatalmas, 12 kilós fogassüllőt is sikerült megfogni. Az őshonos halak természetesen visszanyerték szabadságukat: kifogásuk után gyorsan tartályba helyezték őket és visszajuttatták az élő Tiszába.

halmentés,vezseny,halak
Ez a 12 kilós süllő is visszajutott a Tisza folyóba a halmentés eredményeként, mutatja Planicska Ferenc halőrzési vezető
Fotó: Beküldött / Forrás: KTVHESZ

Emellett begyűjtöttek 13 kiló inváziós halfajnak számító ezüstkárászt és 2 kiló törpeharcsát is, ezeket elszállították a helyszínről.

Figyelemmel kísérik az ártereket

A halőrök pedig továbbra is figyelemmel kísérik az ártereket, további kint rekedt halak után kutatva. A vízterület halgazdasági hasznosítójának egyébként kötelessége elvégezni az őshonos halállományok túlélését biztosító mentést minden olyan esetben, amikor a halmentés becsült költsége nem haladja meg a menthető halállomány halgazdasági értékét és a mentésnek nincsenek természetvédelmi akadályai.

Idén nem először szerveztek már hasonló akciót, többek között Tiszasülynél is mentettek már halakat, ahol sokkal nehezebb terepviszonyok között kellett helyt állniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában