Fél évszázadnyi szerelem

2024.06.23. 15:25

Mérhetetlen szeretet lengi be Karászekék mindennapjait, ötvenedik házassági évfordulójukat ünnepelték

Fél évszázada fogadott örök hűséget egymásnak Karászek Béla és Ónodi Ilona. Az ötvenedik házassági évfordulót családjuk körében ünnepelték nemrégiben. Rákócziújfalui otthonukban felkerestük őket, hogy meséljenek életükről és a hosszú házasság titkáról.

Pakainé Pusztai Nóra

Karászek Béla és felesége Karászek Béláné Ónodi Ilona még tizenévesen ismerkedtek meg, egymás iránti szeretetük azóta is töretlen, nemrégiben ünnepelték ötvenedik házassági évfordulójukat. Rákócziújfalui otthonukban meséltek egymásba habarodásuk történetéről.

házassági évforduló
Az ötvenedik házassági évforduló nagy ünnep, Karászek Béla és Karászek Béláné Ónodi Ilona limuzinnal érkezett a hivatalba 
Forrás: Beküldött fotó

– Jóval hamarabb kezdődött a kapcsolatunk, mint az ötven év, olyan 1970 körül ismerkedtünk meg – kezdték egymás szavába vágva. Amiben mindketten egyetértettek, hogy Ilona tizenéves volt, amikor Béla csapni kezdte neki a szelet. 

– Akkor még más volt az udvarlás mint most – tette hozzá Ilona, majd Béla kiegészítette, azóta nem is szakadtak el egymástól.

Szerelmük Béla katonaévei alatt is tovább bimbózott, a férfi, amikor csak lehetett hazament kedveséhez, meg is esküdtek 1974. május 11-én. Lakodalmukon több mint 250 vendég volt, talán a legnagyobb, amire a falubeliek emlékezhetnek. Első gyermekük is ezidőtájt, 1975-ben, született. Elmondásuk szerint abban az időben nagyon sokat kellett dolgozni ahhoz, hogy boldoguljanak, emellett más nehézségek is akadtak, sok mindenen keresztülmentek. 

Az ötven év alatt folyamatosan segítették egymást

– A nehézségeket csak úgy lehetett legyűrni, hogy megbeszéltük a dolgainkat – emelte ki Ilona. Béla úgy véli, a házasságuk a mai napig azon alapszik, hogy mindig segítettek egymásnak. Együtt főztek, mostak, takarítottak, kaszáltak, mindig, amit éppen tenni kellett. 

Családjuk egy csúnya autóbalesetet is szenvedett, ami embert próbáló időszak elé állította őket.

– Frontálisan belénk jöttek karácsonykor Ceglédbercelnél 1987-ben. Össze-vissza tört az autó, meg mindannyiunk megsérült. Úgy hajlott össze az autó, mint egy kifli, leszakadt a Trabantunk teteje. 

A fiúknak millimétereken múlt az élete. 

Az egyikünket Budapestre, a másikat Ceglédre, a harmadikat Szolnokra vitték. Életveszélyes és súlyos sérüléseket szenvedtünk – emlékezett vissza Béla.

Egymást támogatva lendültek túl a nehéz időszakokon.

A szürke hétköznapokban is töretlen a jó kedvük

– Nálunk olyan nap nem telik el, hogy reggel ne nevetéssel ébredjünk. Ritka mikor egy-egy puszi nem csattan el – szögezte le Béla. Mindent megoldottak, dolgoztak éjjel-nappal, amikor kellett, de ez a jókedvüket nem törte meg. A férfi szerint ötven éve a szeretet tartja őket össze.

– Ha elhiszi valaki, ha nem, komolyan mi még soha nem vesztünk össze. Nem azt mondom, hogy nem mondom neki azt, hogy „de hülye vagy szívem…” – mesélte Ilona önfeledten mosolyogva. A férje azonnal hozzátette, hogy felesége ezt is olyan kedvesen mondja.

A házassági évfordulókat általában családdal ünneplik, sütnek főznek, vendégül látják gyerekeiket, unokáikat, dédunokáikat. Az ötvenediket huszonöten ünnepelték, az „örök ifjú” párért limuzin érkezett. 

Limuzinnal gördültek be a fogadalomtételre

– Egy barátunkhoz tüzelőért mentünk néhány hónapja, meséltük neki, hogy ünnepeljük az ötvenedik házassági évfordulónkat. Ő ajánlotta fel az autót, igazán különleges élmény volt abban utazni – mondták kacagva. Hozzátették: ötven éve gyalog, rézdudával mentek házasodni.

Családjuk körében ünnepelték az ötvenedik házassági évfordulót

A fogadalom megerősítést a polgármesteri hivatalban tartották, majd a vendégekkel együtt átmentek a faluházba. Mivel szeretnek utazni, csavarogni és kirándulni, az utóbbi hetekben már két nászúton is voltak, a harmadikat jelenleg egyeztetik.

– Állandóan megyünk, volt olyan, hogy elmentünk Szegedre egy halászlevet enni. Reggel felébredünk, mondom, hogy menjünk valahova, összekészülünk és indulunk is – mesélte életükről Béla.

Vajon mit tanácsolnak a mai fiataloknak?

A Karászek családra jellemző mosolygós, jó hangulat a beszélgetést is áthatotta. Kíváncsian tettem fel a kérdést, hogy mit tanácsolnának a mai fiatal házasoknak. 

– Ezzel a kérdéssel nagyon megfogott – kezdte Béla.

Teljesen más a világ most, mint mikor mi fiatalabbak voltunk, nem tudok mit mondani csak azt, hogy szeressék egymást.

Ilona hozzátette: mindenkinek van hibája, amit el kell fogadni. 

– Mi mindenért ketten harcoltunk meg, a szüleink nem tudtak minket segíteni, ezért is becsüljük meg azt, ami van. A tisztelet, a becsület és a szeretet az alapja az életünknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában