Kegyelet

2024.06.23. 20:30

A holokauszt nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Szolnokon – galériával

Megemlékezést tartottak vasárnap Szolnokon, a nyolcvan éve történt holokauszt évfordulóján.

Rózsa Róbert

Az emlékezés fontosságát emelték ki a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján rendezett vasárnapi megemlékezésen, Szolnokon. A Kis Zsinagógában tartott istentiszteleten dr. Feldmájer Péter, a Közép Magyarországi Hitközség elnöke arról szólt, sajnos közösségük túlnyomó többségét elpusztították, így alig van, aki emlékezzen a zsidóság nyolcvan éve történt tragédiájára. Lassan kihal az a nemzedék, amelyik túlélte a holokausztot, amelyik el tudja mondani, mi történt, és a holokauszt utáni első nemzedék is lassan távozik. Ezért is óriási a felelősség, mit őriznek meg a következő generációk a történtekről.

holokauszt, emlékezés, Szolnok
A holokausztra emlékeztek Szolnokon, a zsidóság tragédiájának nyolcvanadik évfordulóján
Fotó: Rózsa Róbert

Megemlékezést tartottak és koszorúztak a holokauszt évfordulóján

Az emlékezést Feldmájer Péter a bibliai történethez hasonlította, amelyben a Jákob feje alá rakott kavicsok kővé álltak össze – mondván az emlékezet is az egyes emberek emlékezéséből áll.

Ezen emlékezet pedig azt kell, hogy őrizze, hogy létezett egykor egy zsidó közösség Szolnokon, amely erősítette a várost – emelte ki a hitközségi elnök, hozzátéve, őket elpusztították, és remélhetőleg soha többé nem történik ilyen.

A társegyházak nevében Győri Péter Benjámin, az evangélikus egyházközség lelkész szólt. Figyelmeztetett, ma is kísértetiesen hasonló dolgok történnek, mint akkoriban. De – mint mondta – a csoda nem az, hogy borzalmak történnek, hanem az, hogy azok ellenére mégis élünk.

Az istentisztelet után a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a zsinagóga falán álló, az 1944-ben deportáltak tiszteletére emelt emléktáblánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában