Környezetszennyezés

2024.06.26. 06:55

A szerte hagyott szemétben botladoztak a madarak a szolnoki tóparton

Szélmalom harcot vívnak a szakemberek és a természetvédők, hogy megakadályozzák a törvénytelen hulladéklerakást. Csak Szolnokon és környékén ugyanis évente több száz tonna illegális hulladék kerül a természetbe, a köz- és mezőgazdasági területekre. egyes helyszíneken megdöbbentő felvételeket is készítenek a természetvédők.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Évi háromszáz köbméter biztosan előkerül

Az illegális hulladéklerakás  jelenségével Hajdú Tamás, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke napi szinten szembesül.

– Nagyon sok időt töltök a természetben, elszomorít, hogy egyesek milyen gyakran választják megoldásnak a hulladékkezelés ezen formáját. Január óta legalább száz, százötven köbmétert találtam – fogalmazott.

illegális hulladék,madarak
Hajdú Tamás gyakran találkozik illegális hulladékkal a bejárások során. Ez a felvétel a Millér parton, a horgászok által hátrahagyott szemétben készült
Fotó: Hajdú Tamás

A természetvédelmi szakember hozzátette, változó, hogy évente milyen mennyiségre bukkannak, ám átlagosan két-háromszáz köbméter biztosan „akad.” Hajdú Tamás hozzátette, nagy területeket bejár a terepmunkája során, a legkritikusabb ponokt Szolnok, Rákóczifalva, Tiszapüspöki és Kengyel külterületei, de mindenhol előfordul kisebb-nagyobb mennyiség a vármegyében.

Az autógumi és a sitt a „sláger”

A szakember sokféle típusú hulladékkal találkozik, ám tapasztalatai szerint általában autóalkatrészek és bontási törmelékek kerülnek az említett helyszínekre.

– A leggyakoribbak az autó alkatrészek, gumik, építési-bontási törmelékek, de jócskán akad kommunális hulladék is – sorolta. 

Hajdú Tamás hangsúlyozta mindez felbecsülhetetlen károkat okoz a természet érzékeny rendszereiben, s nagyon komoly hatással van az élővilág egészére.

– Szennyezik a talajt, a talajvizet, a folyóinkat, a vizes élőhelyeket. Emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek élőhelyei mennek tönkre vagy változnak meg teljesen. Úgy tűnik ezek a tények nem bírnak elég elrettentő erővel – fogalmazott.

Erősebb szankciók kellenek

Hajdú Tamás szerint a törvény sem sújt le kellő szigorral a „bűnösökre.”

– Komolyabb szankciókról sajnos nem tudok beszámolni. Tettem már feljelentést több ügyben is, de minden esetben lezárták őket. Még akkor is, ha bizonyítani tudtam a hulladék eredetét, sőt videó felvételt is mellékeltem – magyarázta az egyesület elnöke. 

Hozzátette, ha ezen a fronton változás lenne, talán csökkenne az illegális hulladék mennyisége. Emellett roppant fontos még, hogy az egyéni gondolkodás és hozzáállás is változzon. Akkor talán ritkábban találkoznának olyan látvánnyal, mint amelyeket néha megörökítenek. A szolnoki Millér parton készült egyik fotót hírportálunkhoz is eljuttatta.

A terület tulajdonosa a felelős

Az NHSZ szintén naponta kap bejelentést illegálisan elhelyezett hulladékról. A vármegyeszékhely egyik legkritikusabb pontja a vasútállomás környéke, ahol szinte mindennapos esetnek számít ily módon megszabadulni a nem kívánatos holmiktól, lomoktól.

– A leggyakrabban a vasúti sínek mentén helyeznek ki illegális hulladékot.

A MÁV évente többször el is szállíttatja, ám szinte már másnap újra szembesülnek a problémával

– tájékoztatott Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, a vármegyeszékhely több pontját is megfigyelhető ez a jelenség. 

– Alapesetben az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége elvinni a hulladékot a területről. Tehát ez a felelősség őt terheli, akkor is, ha nincs köze a kihelyezett lomokhoz, holmikhoz. Ez nem csak költséget jelent a tulaj számára, hanem bosszúságot is – fogalmazott Lits László. 

Az ügyvezető kiemelte, a szabálytalankodók számára célpontot jelentenek a szelektív szigetek, mezőgazdasági területek is. Emellett a cigaretta csikkek és a hajléktalanok életvitele nyomán megjelenő hulladékok szintén ebbe a kategóriába sorolhatók.

Több száz tonna illegális hulladék

– Évente több száz tonna illegális hulladékot gyűjtünk össze. Sajnos nehéz megakadályozni, megelőzni az ilyen eseteket, ennek több oka is van – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Hozzátette, bár az utóbbi években nagyon sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy minél több hulladék újrahasznosítható legyen, az alapvető gondolkodás és egyéni hozzáállás változása kulcsfontosságú lenne.

– Némi javulás is látszik persze. Egyre elterjedtebb a körforgásos gazdálkodás, július elsejétől nagyobb teret hódít majd a betétdíjas rendszer is. Ez talán csökkenti majd az eldobott pet palackok és alumínium dobozok mennyiségét – sorolta.

Még egy pont a jogszabályváltozásnak

Lits László szintén úgy véli, egy

 erőteljesebb jogszabályi háttér és az ezt betartó hatósági fellépés megoldást jelentene

 az illegális hulladéklerakás visszaszorításának ügyében.

– Mi is igyekszünk segíteni az ilyen esetekben, nagyon jó a kapcsolatunk a közterületfelügyelettel, rendőrséggel. Azonban a  videofelvételek, feljelentések ellenére sem születnek olyan ügyek, büntetések, amelyek elrettentő példaként szolgálnának – magyarázta. 

– Úgy gondolom, hogy Szolnok alapvetően nem szemetes, ahol megjelenik a hulladék, azt igyekszünk mihamarabb elszállítani onnan. Egyéni szinten is sokat kellene tenni azért, hogy ne legyen szükség erre, sokszor jelent problémát az, hogy az emberek szemetelnek, nem használják vagy nem megfelelően használják a kihelyezett gyűjtőedényeket. Pedig ez közös felelősségünk – fogalmazott Lits László.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában