Szolnok

2024.06.15. 06:55

Piaci körkép: újabb zöldség hódította meg a vásárcsarnokot, mutatjuk az árakat is

A változatos gyümölcskínálat már megszokott látvány a szolnoki piac standjain, a zöldségfélékből sincs hiány. A háziasszonyok persze keresik az újdonságokat, piaci körképünkből kiderül, sokan örülnek neki, hogy immár szabadföldi zöldbab is kapható az árusoknál.

A szolnoki piac bőséges zöldség- és gyümölcskínálattal várja a vásárlókat

Fotó: Mészáros János

A fólia alatt termesztett zöldbab már korábban megjelent, itt-ott színesítette a szolnoki piac standjainak kínálatát, igaz, piaci körképünkből kiderül, hogy elég mélyen zsebbe kellett nyúlnia annak, aki venni szeretett volna belőle. 

piaci körkép,szolnok,piac,zöldbab
Kurucz István a szolnoki piac egyik standján fóliás zöldbabot árul, piaci körképünkben őt is kérdeztük a részletekről
Fotó: Mészáros János

Kilónként 2000-2500 forint körül mozogtak az árak, melyek mostanra már mérséklődtek. Jelenleg a szabadon termett zöldbabhoz kilónként 1200-1800 forint körül összegért juthatunk hozzá a szolnoki vásárcsarnokban.

Piaci körkép fóliás és szabadföldi zöldbabbal 

Kurucz István cserkeszőlői őstermelő viszont még a fóliás zöldbabot árulja, ő 1200 forintot kér kilójáért. Négy sorban harminc méteren vetett, a szőlő közé ültette, hogy hasznosítsa a köztes területeket is, ha már locsolnia kell a zöldséget. Kezdetben ő is drágábban adta, 2500 forintért. Egyik vevője meg is reklamálta ottjártunkkor, hogy a piacon másutt kétezer forintot kérnek az áruért.

– A drágább bab még mind fóliás – magyarázta a vásárlóknak az őstermelő. – Azzal sokkal több a munka is, minden este le kell takarni, reggelente meg kitakarni, egy hónapon keresztül. Május elsején még fagyok voltak. Ha pedig egy héttel korábban ülteti az ember, amikor még hidegek az éjszakák, akkor pedig sokkal lassabban fejlődik, hosszabb ideig kell takargatni.

Sólyom Józsefné már szabadföldit árusít, Tiszaföldvár homoki részén termesztett zöldbabját kínálja vevőinek.

zöldbab, piac, palla mária, szolnok
Palla Mária a szolnoki piac egyik megszokott arca, jelenleg a gyümölcs mellett zöldbabot is kínál
Fotó: Mészáros János

– Jó volt a termés, csak ez a sok eső már nem használ, amelyik növény leér a földre, az gyorsan rozsdásodik – mutatott rá az őstermelő. – Bár ez még az első szedése a szabadföldinek, kedden kezdtem. Előtte árultam fóliásat, az már le is termett. Annak kilójáért 2200, majd 2000 forintot kértem. A szabadföldi 1800. Mindig itt árusítok Szolnokon, vannak már törzsvásárlóim, így nem jelent problémát, hogy túladjak az árún. Ha valaki nagyon alkudozik, akkor meg úgyis engedek egy kicsit az árból.

Hamarosan elfogy a cseresznye a standokon

Mint mondta, Földváron nincs rá idő, hogy eladja a termését, mivel otthon sok az ismerős, és ha mindenkivel beszélget, nem tudja úgy kiszolgálni az embereket. Bőséges kínálattal számolhat egyébként, mint elárulta, tíz kilónyi babot vetett el a szabadban, ebből összesen legalább másfél mázsa termést szüretelhet le.

Palla Mária is még fóliás zöldbabot árul, nincs még sok belőle, így a stand főként még cseresznyétől roskadozik. Most 1500 forintért adja kilóját, hamarosan el is fogy.

„Inkább fizetek érte többet zsenge korában”

Kiss Zoltánné mindig alaposan szemügyre veszi a piac kínálatát.

– Drágaságot látok, de hát már évek óta megkérik az árát a finomságoknak – összegezte tapasztalatait. – Később olcsóbb lesz, de akkor akarom apránként feltölteni a hűtőt, amikor még zsenge termékeket kapok. Így inkább fizetek érte többet is. Tavaly megjártam, bevásároltam viszonylag jó áron, de ígéretes külseje ellenére egyáltalán nem bizonyult zsengének a bab. Tele volt apró, de már kemény szemekkel a hüvely, pedig még zöldes árnyalata volt. Később meg nagyon hamar lesárgultak – jegyezte meg a háziasszony.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában