Leletek

2024.06.14. 19:55

Régészeti szenzáció: ezüst kincseket rejtett a föld a Nagykunságban – videóval, galériával

Páratlan kulturális örökséget, egy középkori, nemzetségi alapítású bencés apátság maradványait találták meg még tavaly a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének szakemberei a Tisza-tó melletti kutatásaik. Az idei feltárási időszakra is jutott egy régészeti szenzáció: ezúttal egy XIV. századra tehető ezüst áldozókészlet (kehely és ostyatartó) került elő a föld mélyéről.

Köllő Judit

Négy hete ismét ásatásokat végeznek Tomajmonostora határában a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársai. Az előző régészeti szenzáció után a mostani feltárások során is különleges régészeti leletekre bukkantak, melyekről dr. Virágos Gábor ásatásvezető régész, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője beszélt hírportálunknak a helyszínen.

Régészeti szenzáció,Tomajmonostora,ezüst kehely
Az újabb régészeti szenzáció feltárása során egy ezüst kelyhet is találtak – mutatta meg hírportálunknak dr. Virágos Gábor
Fotó: Mészáros János

Korábban már bejelentettek egy régészeti szenzációt

– Tomajmonostora határában, a községtől körülbelül 800 méterre, egy halom tetején állunk – kezdte a helyszínen dr. Virágos Gábor. – Az elmúlt évek kutatásai alapján egyértelművé vált számunkra, hogy ezen a helyszínen a Tomaj nemzetség monostorára bukkantunk, melyről a szomszéd települést is elnevezték. Egészen két évvel ezelőttig bizonytalan volt a monostor helyszíne, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének programjaként azonban kiemelt szerepet kap ennek a területnek a további kutatása.

Több Tisza-tavi településre is kiterjed a projektjük

A projekt 2022 márciusban vette kezdetét a Tisza-tónál, célja az Árpád- és középkori településhálózat, illetve a térség egykori kereskedelmi kapcsolatainak pontosabb megismerése. A munka során tanulmányozzák Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén található régészeti lelőhelyeket, valamint épített örökséget. 

Igazi kuriózumokra bukkantak Tomajmonostoránál

– Legutóbbi munkánk során két igen különleges leletre bukkantunk – folytatta a főigazgató-helyettes. – A bazilika főhelyének szentélyrekesztője előtt akadtunk egy sírban található áldozó készletre. Mindez egy kehelyből és egy ostya tartóból áll. Ez a két tárgy igen ritka kincsnek számít, ugyanis csak elvétve bukkanunk ilyen tárgyegyüttesre. A sírhely feltárásakor megállapítottuk, hogy egy apát nyugszik a romok alatt, aki a kezében tartotta ezeket a tárgyakat. Az egyik lelet egy nagyon magas ezüsttartalmú tálka, melynek közepére helyezték az ostyát az áldozás során. A tálka közepén egy mintát is fellelhetünk, mely az áldást osztó két ujjat jelképezi. A másik eszköz egy kisméretű kehely, ami szintén ezüstből készült. Egy talp és egy kupa részből áll, melyet körbevesz egy aranyozott gyöngysor – tette hozzá a szakember.  

Koporsós sírhelyeket is rejtett a föld a helyszínen

A négy héten át tartó ásatások során koporsós sírhelyeket is felfedeztek a szakemberek. Megtalálták többek között egy négy-öt év körüli gyermek nyughelyét is. Fején egy gyöngysor is volt – ez arra utal, hogy az elhunyt feltehetőleg kislány volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában