Biztonságos fürdőzés

2024.06.23. 06:55

Tényleg jó minőségű a jászkunsági szabadstrandok vize?

Öt szabadstandnak van fürdőhasználati engedélye Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ezen a nyáron. A szakhatóság értékelte vizeiknek minőségét.

Rózsa Róbert

Idén  öt természetes fürdőhelyen csobbanhatnak vízbe a szabadstrandok kedvelői Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az engedéllyel rendelkező Tisza-parti szabadstrandok ebben az évben Abádszalókon, Tiszafüreden, Szolnokon, Tiszapüspökiben és Nagykörűben várják a fürdeni vágyókat.

szabadstrand, víz, minőség
A szolnoki szabadstrand vízminőségéről is ítéletet mondtak a szakemberek
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW Archívum

Értékelték a jászkunsági szabadstrandok vízminőségét

Nagyon nem mindegy viszont, hogy ezeken a folyószakaszokon milyen minőségű vízben mártózhatunk meg. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal négy év fürdővíz-vizsgálati eredményei alapján minősíti a szabadstrandok vízét. A szakhatóság minapi értékelése szerint az abádszalóki és a tiszafüredi szabadstrandok vízminősége kiváló, a szolnokié pedig jó. A nagykörűit 2022-ben vették nyilvántartásba, így az egyelőre nem rendelkezik minősítéssel, és Tiszapüspökiben is folyamatos a fürdővíz ellenőrzése. A hatóság szerint viszont ettől függetlenül bátran használható a nagykörűi és tiszapüspöki szabadstrand is.

Csak a kijelölt fürdőhelyeken strandoljunk

A kormányhivatal ugyanakkor figyelmeztetett: a nem kijelölt fürdőhelyeken való strandolás nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés közegészségügyi feltételei (például zuhanyzó, illemhely, elsősegélynyújtó hely) nem biztosítottak. Emellett a meder hirtelen mélyülhet, és örvények is kialakulhatnak, emiatt a fürdőzés fokozottan balesetveszélyes is lehet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában