Interjú

2024.06.18. 14:58

Szalay Ferenc: A városért mindenre képes vagyok, a sérelmeimet is félre tudom tenni

A június 9-i választások óta eltelt már jó néhány nap, a magasan lobogó közhangulat elcsitult, illetve az ellentáborok méltatlanságig és becsületsértésig elharapózó véleményháborúja is talán már alábbhagyott. Szolnokon polgármestert váltott a választói akarat, miközben a Fidesz-KDNP pártszövetség kapott demokratikus többségű felhatalmazást a közgyűlési testületben. Vajon miként értékeli a kialakult helyzetet Szalay Ferenc polgármester?

Mészáros Géza

Szalay Ferencet először 1998-ban választotta meg a lakosság Szolnok városvezetőjévé. Egy ciklus után a szocialista Botka Lászlóné váltotta a székében, majd 2006-ban ismét ő kapott bizalmat, és azóta további négy periódusban a vármegyeszékhely polgármestere. Most, június 9-én újból egy szocialista riválisával szemben maradt alul. Miként értékeli a választási eredményt?

szalay ferenc
Szalay Ferenc
Forrás:  Beküldött fotó

Szalay Ferenc értékelte a múltat, és terveiről is beszélt

– Miként értékeli a választási eredményt?

– Aki bármilyen területen is versenybe száll, annak számolnia kell azzal, hogy nem elsőként ér célba. Ez különösen igaz a politikára, ahol pillanatnyi társadalmi események is megváltoztathatják az erőviszonyokat. A szolnokiak most fordított felállással a 2019-eshez hasonló helyzetet teremtettek, hiszen a szoros versenyben győztes polgármesterjelölt csapata nem kapott bizalmat a közgyűlésben, azt a Fidesz-KDNP-nek adták meg, ezért a polgármester, bár megnyerte a választást, döntéseinek megvalósításához frakciónk egyetértésére is szüksége lesz.

– Utólagos értékeléssel mely területeken „ment el a hajó”?

– Egy ilyen szűk vereségnél azt meghatározni, hogy mi hozhatott volna huszonnégyezer voksból kétszázat ide, s vett volna el a másik oldalról ugyanennyit, nem lenne bölcs találgatás. Ez a választás is rendkívül szoros volt az öt évvel ezelőttihez hasonlóan, így én elsősorban az országos folyamatok legyűrűző hatásainak tudom be ezt. Persze az Györfi Mihály béketeremtő hangzatos nyilatkozataival ellentétben nagyon sok nemtelen támadás ért főleg engem a kampányidőszakban, de sajnos a politikai kampányokban pontosan azoknál nem szabad keresni a korrektséget, akik erről oly sokat beszélnek. De nyilván vannak olyan okok, melyek kampánytól függetlenül is befolyásolták a szolnokiakat a döntésükben, ezeket még ki kell elemeznünk.

Amit láttunk, s tudtunk, az a fürdő beruházás lelassulása. Nagyon sajnálom, hogy a tiszaligeti strandfürdő még mindig nem nyitott ki.

– Rengeteg energiát fektettünk bele, hogy akár kis csúszással is, de végre elkészüljön a létesítmény, és használják már végre a szolnokiak és az ide érkező vendégek. Nem rajtunk múlott, hogy még mindig nincsen készre jelentve, de tényleg nagyon közel állunk a befejezéshez. Az ellentábor ezt az érthető és lényegre törő kritikát jól használta fel a kampányában.

– Világosan látszik, hogy a baloldal választási sikerét jelentősen segítette a Tisza párt feltűnése, ezt a számok is világosan alátámasztják. A baloldali pártok EP-listájára kevesebb, mint ötezer szavazat érkezett, teljesen egyértelmű, hogy a polgármesterjelöltjük tizenkétezer szavazata a tiszások átszavazásával jöhetett össze.

– A 2019-es helyhatósági választás után idén is furcsa helyzet állt elő a szavazás utáni közgyűlési összetétel tekintetében. Miként lehet ezt kezelni?

– Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy a választói akaratot tiszteletben kell tartania mindenkinek, ez a demokrácia alapja. 

Öt évvel ezelőtt úgy lettem polgármester, hogy a közgyűlési többség Györfi Mihályék kezében volt.

– Így készültünk a közös munkára, aztán az élet úgy hozta, hogy saját értékválsága szétzilálta a baloldali frakciót. Most fordított a helyzet, majdani utódom, a Tegyünk Szolnokért Egyesület, a Jobbik, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek és az Agóra Egyesület közös szövetség képviselőire összesen közel tízezren szavaztak, míg a Fidesz-KDNP jelöltjeire megközelítőleg tizenkét és fél ezren. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárok látható többsége a Fidesz-KDNP-nek adott felhatalmazást a közgyűlési döntésekhez. Ezzel a felhatalmazással élni fogunk.

A testületi többségünket mi arra fogjuk felhasználni, hogy Szolnok tovább erősödjön, a város tovább fejlődjön, a lakosok biztonságban érezzék magukat.

– Folytatjuk azokat a rövid- és hosszú távra kijelölt stratégiai feladatainkat, amelyek a helyi családok és vállalkozások megélhetését, biztonságát jelentik a jövőre nézve is. Az itt élők és dolgozók minden területen számíthatnak ránk továbbra is. A már megkezdett projektjeinket végig visszük. A kisgyermekeseknek bölcsődéket, óvodákat, iskolákat építünk vagy újítunk fel, a régi cégek erősödésében segítünk, az újak letelepedését támogatjuk, terheiket csökkentjük. Lázár János miniszter úr szolnoki látogatása egyértelművé tette, hogy Szolnok a vasúti fejlesztések központi városa lesz, s a katonai bázisainkra is komoly modernizáció vár.

– Többek között az is a feladatunk lesz, hogy a felelőtlen és hatásvadász kampányígéretekkel a város anyagi lehetőségein jelentősen túlterjeszkedő baloldali frakciót is kordában tartsuk, hiszen Szolnokot nem áldozhatjuk föl a realitást hírből sem ismerő ígéretek oltárán. Én vezettem már a közgyűlést kisebbségben, ültem bent a testületben polgármesterség után képviselőként, s mindig tudtam együtt dolgozni mindenkivel. Az a legfontosabb, hogy a demokratikus önkormányzatban nem a városvezető egyszemélyes akarata, hanem a képviselő-testület többségi döntései következtében tud működni a település. Itt véget kell érnie például annak a folyamatnak, hogy a most megválasztott polgármester korábban a városi költségvetést sem fogadta el, kiúttalanság elé állítva több száz hivatali dolgozót, nevelési intézményeket, sportot, kultúrát, szórakozást, színházat, szimfonikusokat, és az egész városüzemeltetést. 

Egész egyszerűen a felelősséget nem lehet leráznia egy polgármesternek. Mert a városunk vezetőjének Szolnoknál nem lehet fontosabb. Ahogyan azt egy kampányszlogenünkben megfogalmaztuk: nekünk Szolnok az első!

– És mit tervez saját jövőjével kapcsolatban a regnáló polgármester?

– Én lokálpatrióta szolnoki vagyok, ezért soha nem hagyom cserben a várost. Az én szememben elsősorban nem a Fidesz, nem is a polgármesteri pozíció a legfontosabb, hanem Szolnok város és az itt élő emberek. Régóta vagyok politikus, ezért pontosan tudom, hogy miként kell szolgálnom a településem érdekeit. Például úgy, hogy ki kell aknázni a kormányzati támogatást a kormányzati kapcsolatrendszeremmel. A közelmúltbéli miniszterelnöki, miniszteri látogatások is a város jövőjéről szóltak, ezeket kell megvalósítanunk.

– A közgyűlés többségének jól felfogott városi érdekek mentén meghozott határozataival a befejezetlen munkákat el kell végezni, mert ez a kötelesség. Belátható időn belül a tiszaligeti fürdőfejlesztést meg kell valósítani, átadni a lakosságnak, hogy végre lekerüljön ez az ügy a napirendről. A Csáklya úti híd és összekötő út építésének a tervezési szakasza a végső fázisában tart. A Vízpart körúti, nem városi, hanem külső vállalkozói beruházásból épülő Riverstone szálloda építése is a közeljövőben folytatódni fog, ami a turisztikai ágazatunknak lesz hatalmas erősítés.

– És mit gondol, fog tudni együttműködni a most választott polgármesterrel?

– Kiállni a nyilvánosság elé, s hazudni az ellenfélről, az ellenfél által vezetett politikai közösségről, az egy inkorrekt dolog. Persze Györfi úr kért már tőlem elnézést a 2019-es kampányban kiabált vádakért és hazugságokért, mondván az csak kampány. De szerintem ezekért igenis vállalni kell a felelősséget, s pontosan ezért azt gondolom, először ezt neki tisztáznia kell felénk. 

Nem lehet hazugságra semmit építeni, különösen nem egy város vezetését

–  Nem lehet tisztességes vállalkozókba belerugdosni, egy politikai közösséget tolvajként feltüntetni, nem kis erkölcsi, s adott esetben anyagi kárt okozva cégeket, embereket, s magát a várost lejáratni. Ennek a közösségnek a vezetőjeként egész egyszerűen nem hagyhatom, hogy ez az aljas megbélyegzés akár csak egy kicsit is a részese legyen a hétköznapoknak. 

Azt is szeretném leszögezni, hogy több évtizede vagyok politikus, tudom, hogy nekem tűrnöm kell a hazudozást is. Jómagam a városért mindenre képes vagyok, a sérelmeimet is félre tudom tenni.

– De a harmonikus kapcsolatot meghatározza, hogy sikerül-e végre a korrektséget a munka alapjává tenni. Ez Györfi Mihály szavaiból egyelőre nem látszik, de Szolnok érdekében mi türelmesen állunk az együttműködés elé. Már csak azért is, mert erős közgyűlési felhatalmazást kaptunk a szolnokiaktól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában