Csúcstechnika

2024.06.25. 19:53

Veszélyhelyzet az alagútban, először vetettek be harci robotot a szolnoki katonák

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság, valamint a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái is részt vettek a közelmúltban zajló African Lion-24-en, az Amerikai Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságának első számú összhaderőnemi gyakorlatán, ahol egy harci robotot is kipróbálhattak.

Mészáros Géza

A több mint másfél hónapos kiképzési hadgyakorlat eseményeire Ghánában, Marokkóban, Szenegálban és Tunéziában került sor, huszonhét nemzet és NATO-kontingens több mint nyolcezer-egyszáz résztvevőjével. A programról Pálos Ildikó hadnagy számolt be hírportálunknak.

African Lion-24,hadgyakorlat
A szolnoki katonák alagút-harcászati gyakorlaton is részt vettek
Forrás: Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság állománya Marokkóban, a tervezési feladatokban vett részt, míg a dandár katonáinak fő feladata az ellenséges logisztikai utánpótlási vonalak felderítése és megsemmisítése volt. A gyakorlatok mellett különböző kurzusokon tudásukat is bővíthették a katonák. Ilyen volt az emelt szintű egészségügyi képzés, valamint igazi különlegességként az alagút-harcászat. Ennek alkalmával a résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni a speciálisan ilyen harchelyzetre kifejlesztett robotot is, amely segíti a feladat végrehajtását.

Az African Lion-24 gyakorlat több mozzanata tengeren játszódott. Ahhoz, hogy vízi-műveletekben is otthonosan mozogjanak a katonák, különböző célfelkészítéseken vettek részt. Ilyen volt például egy tengeren úszó hajó elfoglalása, vagy az ellenséges területre történő bejutás a tengerről.

African Lion-24,hadgyakorlat,szolnok
Egy bertalanos és egy amerikai katona „tengeri” akcióban
Forrás: Magyar Honvédség

A gyakorlat zárásaként, a megszerzett új ismereteket is felhasználva, alakulataink nemzetközi csoportokban komplex harcfeladatot hajtottak végre. Egy gyors rajtaütés során a csoportok helikopterrel közelítették meg a célobjektumot, egy háromszintes épületet, amelyet sikeresen megtisztítottak, átvizsgáltak és a célszemélyeket hatástalanították. A mozzanat során egy jól kiépített alagútrendszert is átvizsgáltak, és az ott lévő ellenséges erőket felszámolták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában